Větší rozhled, pane Ovčáčku. Skutečný mediální nepřítel je jinde

10. 11. 2018 12:30:54
Nebýt sociálních sítí, a teď mám na mysli především Twitter, byly bychom ušetřeni lecjakého osobního poštěkávání mezi politiky a vrcholnými státními úředníky. Takto jsme, chtě nechtě, svědky jejich vyjadřovací úrovně.

Smrt lékaře Petra Halaty během návštěvy delegace v čele s prezidentem ČR v komunistické* Číně vyvolala nejednu kritickou reakci. Mezi obyčejnými lidmi (viz diskuse na serverech k tomuto tématu), novináři i politiky.

Nevíme přesně, či zprvu jsme nevěděli přesně, jaká byla časová posloupnost této lidské tragédie, možná se trochu vařilo z vody a dosud vlastně není úplně jasné, jestli se některé věci nedaly řešit jinak a lépe.

Jedno ovšem jisté je: že Hrad, konkrétně prezidentův mluvčí, neumí snášet slušně formulovanou kritiku a občas si nevidí do úst. Zcela v duchu „Zemanspeaku“ označuje v případu dr. Halaty novináře za svině, exministra Jurečku, který slušnými slovy kritizoval hradní protokol, označil termínem prase a ještě si naběhl na vidle neuváženým vyhlášením bojkotu serveru iDNES; ten ale velice brzy odvolal. (Jít do otevřené „války“ s médii je pošetilost, to ví každý rozumný člověk, na média se musí jinak, ale kdo jsem já, abych radil tiskovému mluvčímu prezidenta republiky.)

Malá odbočka. Nedávno Jiří Ovčáček kritizoval generála Petra Pavla za jeho komunistickou armádní minulost:

  • Petr Pavel by se hlavně měl podělit o podrobnou vzpomínku na to, jak přísahal věrnost socialismu, Varšavské smlouvě, KSČ, jak schvaloval okupaci 1968, jak se chystal jako příslušník ČSLA na válku se státy NATO!

Kdybych to napsal někdo, kdo si s bolševiky nikdy nezadal, bylo by to OK. Takto je to ale chucpe. Ovčáček vyčítá Pavlovi jeho počínání v době komunismu (ano, právem), ačkoli sám byl už v éře demokracie (!) redaktorem komunistických novin. Moje babička by řekla: „Že mu není hanba!“

Právě že není. V tom je naše (ještě čtyřleté) prokletí.

Vysvětlivka

*) Autor článku uznává Číny dvě. Tu, kterou navštívil Miloš Zeman, oficiálním názvem Čínská lidová republika, někdy také nazývaná Čína pevninská - a protože jde o totalitní stát, v němž má moc nad občany komunistická strana, byl autorem použit termín Čína komunistická. Vedle toho existuje také demokratická Čína, oficiálně Čínská republika, autorem nazývaná Čína ostrovní.

Z TROCHU JINÉHO SOUDKU

Ačkoliv si Jiří Ovčáček myslí, že někteří čeští novináři jsou svině (tuším, že takto smýšlí i jeho šéf) a Marian Jurečka že je prase, tak pokud si někdo takové označení zaslouží, jsou to lidé ze skutečné mediální stoky, kteří šíří opravdové Fake News.

Dostal něco takového v pátek večer (9/11) do jedné ze svých mailových schránek. V elektronickém dopise s nadpisem (předmětem) „Poznal jsi ho?“ je snímek mladého příslušníka SS a u obrázku tento text:

  • Tohle je George Soros. Vzpomeň si na tento obrázek, až ti zas bude některý z jeho příznivců nadávat do rasistů, xenofobů a nácků.

Ačkoli se o Sorose a jeho aktivity nikterak přehnaně nezajímám (možná je to chyba), byl jsem v lehkém šoku. Za prvé, Soros je Žid, co by tedy dělal v uniformě ozbrojených složek nacistického Německa, potažmo jednotek SS? Musel jsem zapátrat na internetu, jestli to vůbec odpovídá věkově, přece jenom je 73 let po válce. A kdy že se Soros narodil? V srpnu 1930! Už z tohoto důvodu musí být na snímku někdo jiný. A vskutku: tím člověkem je Oskar Groening, esesman působící za války ve vyhlazovacím táboře v Osvětimi.

Toto jsou skutečné Fake News, pane Ovčáčku, proti jejich tvůrcům je třeba bojovat. Nikoli proti novinářům a demokratickým politikům, kteří si dovolí mít jiný než „hradní“ názor. Jistě, mohou se mýlit – stejně jako já, Vy nebo pan prezident. Ale nešíří záměrně lži s cílem ovlivnit veřejné mínění. Na rozdíl od autorů zmíněných Fake News.

FOTOODKAZY

George Soros jako údajný příslušník SS. Zdroj: Pbs.twimg.com. Klikněte ZDE

Ve skutečnosti je na snímku skutečný esesman Oskar Groening. Zdroj Snopes.com. Klikněte ZDE

Autor: Lubomír Stejskal | sobota 10.11.2018 12:30 | karma článku: 38.66 | přečteno: 2764x

Další články blogera

Lubomír Stejskal

Odpověď panu Pohankovi: Proč jsem byl vyhozen z blogu iDNES

Přesněji vyloučen z hlavní stránky a vyřazen z blogerské komunity. Můj soukromý blog na iDNES mi byl ponechán.

28.3.2024 v 20:44 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 3 | Diskuse

Lubomír Stejskal

O čem je můj Velký pátek, o čem jsou mé křesťanské Velikonoce

Důkaz budiž položen na přívlastek „křesťanské“, neboť o takové svátky v mém článku jde. Budeme v příštích dnech slyšet o Velikonocích mnoho slov, zejména v kázáních, číst spoustu úvah, zamyšlení a rozjímání.

28.3.2024 v 18:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 4 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Patří do porodnice automatické pušky, granáty, výbušniny a minomety?

Nesmyslná otázka, ovšem pokud hovoříme o porodnicích v českých zemích. Je ale na místě, jde-li o porodnici v Pásmu Gazy.

26.3.2024 v 13:27 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 15 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Premiéra: Poprvé v Praze trolejbusem

Od mládí, pravidelně od svých patnácti let, používám veřejnou dopravu. Vypěstoval jsem si k ní kladný vztah a rád se seznamuji s novinkami.

25.3.2024 v 21:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.38 | Přečteno: 554 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 28.72 | Přečteno: 1917 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.48 | Přečteno: 280 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.26 | Přečteno: 208 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.02 | Přečteno: 269 | Diskuse
Počet článků 4768 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 844

Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal  

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...