Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

K postoji dr. Sáňky na pozadí kauzy Dominik aka Abdul

Kolega bloger Martin Braun znovu inspiroval k přemýšlení. Nedávno o konverzi Jiřího Ovčáčka, nejnověji o kauze muslima obviněného v ČR z terorismu, resp. o reakci jednoho z lídrů českých muslimů na toto obvinění.

 

Tím lídrem je dr. Vladimír Sáňka, jehož rozhovor s iDNES (14/09/2018) vyvolal oprávněný údiv, ba rozhořčení. Kdyby byl pan doktor muslimem-imigrantem, pro něhož čeština není rodným jazykem, daly by se jeho formulace pochopit. Ale takto? (VS se narodil 1959 v Brně a dle dostupných informací je to Čech.)

 

Podíváme-li se na informace, které server iDNES uvedl v článku o zatčení muslima Diminika K. („Džihád v Česku ...“; 14/9/2019), zjistíme, že obvinění jsou velice závažná.

 

Na rozpor ve vyjádření dr. Sáňky (ve stylu „to jméno mi nic neříká – mluvili jsme spolu několikrát, ale nevzpomínám si o čem“) už upozornil M. Braun. Při hlubším pohledu na věc můžeme dát panu dr. Sáňkovi v některých ohledech za pravdu. Například jméno Dominik K. mu skutečně nemusí nic říkat, protože obviněný vystupoval (také na svém Facebooku) jako Abdul Rahman.

 

Pozoruhodné je ovšem něco jiného. Server iDNES napsal, že Dominik – Abdul se hájil tím, že nalezené věci (chemikálie na výrobu bomby, návod, jak ji připevnit na tělo či automobil) chtěl použít k sestavení zábavní pyrotechniky. Stejný argument použil v rozhovoru i dr. Sáňka, který pravil:

 

  • Tady není jasné, jestli to byl úmysl, nebo nebyl (vyrobit bombu) a opravdu jej jen bavilo vyrábět petardy.

 

Dr. Sáňka pohotově použil argument o petardách, což je pozoruhodné, neboť v předchozí odpovědi na otázku „Vy opravdu nevíte ani o tom, že tento čin policie vyšetřuje a zadržela jej?“ uvedl:

 

  • Něco se říkalo, ale já jsem vůbec nevěděl, s čím a s kým si to spojit. Byla to spíše fáma, která se šířila. Nějak jsme nevěděli nic bližšího, nevěděli jsme, jestli se vůbec ta informace zakládá na pravdě, tak jsme to dál nepitvali.

 

Tak jak přišel na petardy, když „vůbec nevěděl, s čím a kým to spojit“? Stoupenci Alláha „nevěděli nic bližšího“, a tak „to dál nepitvali“, ovšem poukaz na petardy jejich lídr okamžitě vysypal z rukávu. Jak by dr. Sáňku něco takového vůbec napadlo, kdyby „nic nevěděl“? Stihl si to narychlo přečíst na serveru iDNES, případně v páteční Mladé frontě DNES? Anebo to věděl už předtím, než o tom zmíněné noviny psaly? Dominik-Abdul byl vzat do vazby už loni (2017) v prosinci. Že by se o jeho osud v muslimské obci nezajímali a široce jej nerozebírali?

 

Podivné. Nedávno jsem na svém blogu psal o tom, že turecký režim vězní amerického pastora Andrewa Brunsona z Evangelikální presbyterní církve. To vyvolalo v tomto křesťanském společenství obrovské pozdvižení a zájem; bratr Andrew má na webu církve samostatnou stránku, která přináší o jeho osudu podrobné informace, jak je možné se přesvědčit na tomto odkazu:

https://epc.org/news/freepastorandrew/

 

Čeští muslimové mají spolubratra ve víře už tři čtvrtě roku za mřížemi vazební věznice – a z jejich strany je ticho po pěšině. Zvláštní.

 

Bezpochyby nejsem sám, kdo má dojem, že dr. Sáňka při rozhovoru s iDNES mlžil. Tento člověk se stal muslimem v roce 1994, předtím vyrůstal v ateistickém prostředí. V rozhovoru pro Britské listy (22/ 11/ 2001; „Dr. Vladimír Sáňka: Proč jsem konvertoval k islámu“) mimo jiné takto vysvětlil, proč si vybral právě islám:

 

  • Islám byl pro mne jasný a srozumitelný, logický a praktický. Vede člověka k maximální zodpovědnosti za všechno, co dělá, a také mu ukazuje způsob chování do nejmenších detailů. Určuje, jaká by měla být morálka a vztahy mezi lidmi a přitom nechává dostatek volnosti pro způsob politického a hospodářského uspořádání společnosti, pro vlastní kulturu a názory. Bylo mi jasné, že islám nemůžeme posuzovat podle některých muslimů, kteří jej třeba nepraktikují nebo naopak v něčem přehánějí, ani podle režimů v zemích s převahou muslimského obyvatelstva. Další věc, která mě přesvědčila, byl Korán, ve kterém jsem našel poslední a nyní jediné autentické sdělení od Boha, určené celému lidstvu. Na současném křesťanství jsem naopak nechápal některé věci, např. Boží trojici, že Bůh má dítě, božství Ježíše a že na sebe vzal hříchy ostatních, neomylnost církve, její hierarchii a bohatství, zpovědi atd. Nevybíral jsem náboženství podle toho, je-li exotické, snadné nebo pohodlné, to bych islám nikdy nezvolil. Hledal jsem pravdu a cítil jsem, že islám je pravda a to mě přitahovalo.

 

Všimněme si: Islám nelze posuzovat podle (chování – LS) některých muslimů (asi podle teroristů), ani podle režimů (asi těch, které se barbarsky chovají k vlastním lidem: režim saúdský, íránský a řada dalších). Čili: co se nehodí, škrtneme. Na druhou stranu pan doktor směšuje nauku víry obecně biblickou (Boží trojice, Ježíšovo božství - Ježíš je Boží Syn, zástupná oběť na kříži) a nauku pohříchu katolickou (neomylnost církve, možná myslel spíše papeže, církevní hierarchii, bohatství církve, zpovědní povinnost a jiné). Tedy: zatímco v islámu dokáže (účelově) rozlišovat, v rámci křesťanství hází vše do jednoho pytle. To nesvědčí o příliš bystrém úsudku v náboženských záležitostech – potažmo ve věcech s nimi souvisejících. Proto ten tanec mezi vejci v kauze Dominika – Abdula a nejen v této. Zkuste se někdy zeptat pana doktora, co soudí o zvrácených trestech uplatňovaných justicí některých totalitních muslimských režimů (kamenování nevěrných žen, bičování, sekání končetin, shazování homosexuálů z výšky atp.). Bude se kroutit jako zemězmij palestinský (blízkovýchodní jedovatý had, který dokáže uštknout, i když je držen za hlavu).

 

Autor: Lubomír Stejskal | sobota 15.9.2018 18:30 | karma článku: 33,13 | přečteno: 1019x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Drží OSN nad Hamasem ochrannou ruku?

Přesněji: drží ji nad teroristickými vládci Pásma Gazy sám generální tajemník Guterres? Dělá všechno proto, abychom si mysleli, že ano.

24.4.2024 v 22:39 | Karma: 0 | Přečteno: 11x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

K odchodu R. Kielbergerové (z blogu)

Z četby článků a diskusí na blogu iDNES jsem před pár dny pochopil, že stránka autorky Radky Kielbergerové bude 23. dubna 2024 zrušena. Se vším všudy.

23.4.2024 v 23:18 | Karma: 5,91 | Přečteno: 106x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Řešení pro Íránce

Existuje vůbec? Někteří z nich jsou přesvědčeni, že ano. A také na tom řešení aktivně pracují. Samozřejmě v zahraničí.

23.4.2024 v 17:24 | Karma: 0 | Přečteno: 17x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Teror v Jeruzalémě. Zajímá to vůbec někoho?

Představte si, že stojíte na chodníku a se třemi přáteli o něčem diskutujete. Pak se přiřítí bílé osobní auto, vaše přátele nabere na kapotu, vymrští je do vzduchu a pokračuje do prudké pravotočivé zatáčky.

22.4.2024 v 13:13 | Karma: 0 | Přečteno: 22x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Proč jsem měl rád Josefa Laufera

Mám rád každého umělce, který tak či onak participoval na fenoménu známém jako Křesťanské songy Luboše Svobody, potažmo manželů Svobodových.

21.4.2024 v 18:26 | Karma: 0 | Přečteno: 31x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

  • Počet článků 4808
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 838x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal