Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Týden po útoku žraloka

Dny plynou, ale ten hrůzný příběh zůstává v paměti. Smrtelný útok žraloka v Marse Alam. Po svědectví manželky postiženého si člověk ještě víc uvědomí, čím vším všichni prošli.

 

Nechci hledat silná slova. Bylo to ještě horší, než dokážeme vyjádřit. Blesk z čistého nebe. Jste s rodinou sami na molu, jdete se vykoupat za hranu korálu, čekáte, až plavčík přinese dítěti vestu – a mezitím se to stane.

 

Sotva kdo si to dokáže představit. Bezmoc, beznaděj, zoufalství. V mžiku se zavře voda: za milovanou osobou, za celým dosavadním životem.

 

Stále myslím na paní Andreu – teď, když známe její jméno - a na její dvě dcery. Jsem v duchu s nimi. Také proto, že Egypt navštěvuji rok co rok je mi ten příběh bližší než kdybych jezdil do hor. Kolikrát jsem se vydal, sám nebo s naším vnukem, na vnější hranu korálu, do otevřené vody. Jako tisíce jiných milovníků Rudého moře ze všech možných států Evropy. I odjinud.

 

Závisí samozřejmě na typu pobřeží. Někde jsou mezi pláží a hranou korálu obří laguny – také plné života. Ty jsou bezpečnější. Naděje, že při přílivu se nad korálovou bariérou dostane do laguny žralok – zabiják je mizivá. Jsou ovšem korálové bariéry, které vedou souběžně s břehem a místo laguny je otevřené moře.Může tam proniknout žralok? Ano, výjimečně, ale může  – příklad z roku 2015, o němž píšu v dalším odstavci, je toho důkazem.

 

V minulosti naposledy zabíjel žralok v Marse Alam 21. března 2015. Zdroj Shark Attack Data neuvádí kde přesně, jen že se jednalo o muže, věk padesát dva. Při plavání ho napadl žralok mako. Web Cairo Post tehdy upřesnil, že to bylo na pláži Coraya Beach (u komplexu Steigenberger, dříve Iberotel, a řetězce hotelů Jaz, několik kilometrů od letiště) a že obětí byl Němec. Od místa tragédie české rodiny se nachází necelých 50 km severněji. Na Coraya Beach žádná laguna není, jen se tam zařezává záliv z otevřeného moře. Podobně jako například na jihu záliv Jabal Al Rosas (u hotelu Aurora Oriental Bay) - obr. níže.

 

A v otevřeném moři se může stát cokoliv. Sice velice zřídka, leč nejde o „nulovou variantu“. S tím bychom měli všichni počítat, byť si nikdo nic takového příliš nepřipouštíme. Stejně jako si nepřipouštíme, že letadlo, kterým do Egypta cestujeme, se může zřítit.

 

Nalijme si ale čistého vína. Plavání a šnorchlování v Rudém moři je svým způsobem na vlastní nebezpečí. Ne že by tam nefungovali plavčíci, někteří dokonce na člunech v moři – mají blíž k lidem v nesnázích vzdálených víc od břehu. Neexistují žádná „školení“ či úvodní poučení (teď nemluvím o potápění, tam jsou samozřejmě patřičné kurzy), výjimkou může být, že vás delegát při úvodní schůzce seznámí s tím či oním nebezpečím. Předpokládá se zdravý rozum a pud sebezáchovy. Což znamená nekrmit a nedráždit ryby nebo rejnoky, nesahat na perutýny či ropušnice, dávat si pozor, kam na dně šlapu, používat boty do vody. A tak dále. A také: než k Rudému moři odletím, načerpám na internetu alespoň minimum znalostí o nebezpečných tvorech. 

 

Když ovšem připlave druh žraloka, který je s to zaútočit na člověka, může to dopadnout tak, jako 3. srpna u mola poblíž hotelu Calimera Habiba. Tyto tragédie nelze nikdy stoprocentně vyloučit. Podobě nelze vyloučit, že česká turistka může spadnout v Rakousku do vodopádu a utopit se.

 

Omezit (i tak minimální) riziko můžeme tím, že si budeme vybírat hotely nabízející lagunu. Rozdíl je patrný na fotografiích níže.

... záliv Jabal Al Rosas u hotelu Aurora Oriental Bay. Žádná laguna, záliv je spojen s otevřeným mořem. Bílé tečky naznačují okraj korálové bariéry. (Foto: Autor článku)

 

... bezpečnější koupání nabízí pláže s lagunami.  Bílá šipka - mělčí laguna, fialová - hlubší laguna, červená - hrana korálové bariéry, černá - otevřené moře. Zkušenost: po přeplavání horizontální části korálu až za bariéru bylo možné spatřit v hloubce žraloky, v laguně nikoli.  Záměrně neuvádím lokalitu, abych nešířil paniku. (Foto: Autor článku)

 

A ještě dvojí dovětek. /1/ Občas někdo z nás zauvažuje, že by se do Egypta vydal v sestavě "D + d" (1 dospělý + dítě/děti).  Mnozí to i realizují. Vždycky si ale říkám, co když se mi něco vážného stane (a vůbec nemyslím na žraloka) - a dítě tam zůstane v té nejtraumatičtější chvíli samo? Téměř čtyři tisíce kilometrů od domova!  /2/ V diskusích na českých serverech byl  mnohými dehonestován starosta Marsy Alam  Alef Wagdy, označen div ne za lháře. Nakonec se ale ukázalo, že paní Andrea jako očitý svědek popsala situaci na molu  právě tak, jak o ní hovořil starosta. A ani ta věc s dobytkářskou lodí není jednoznačná; zatím jde jen o spekulaci, jejíž pravdivost potvrzena není. Doufejme, že bude.

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 10.8.2018 8:53 | karma článku: 27,66 | přečteno: 1977x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Drží OSN nad Hamasem ochrannou ruku?

Přesněji: drží ji nad teroristickými vládci Pásma Gazy sám generální tajemník Guterres? Dělá všechno proto, abychom si mysleli, že ano.

24.4.2024 v 22:39 | Karma: 0 | Přečteno: 6x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

K odchodu R. Kielbergerové (z blogu)

Z četby článků a diskusí na blogu iDNES jsem před pár dny pochopil, že stránka autorky Radky Kielbergerové bude 23. dubna 2024 zrušena. Se vším všudy.

23.4.2024 v 23:18 | Karma: 5,51 | Přečteno: 77x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Řešení pro Íránce

Existuje vůbec? Někteří z nich jsou přesvědčeni, že ano. A také na tom řešení aktivně pracují. Samozřejmě v zahraničí.

23.4.2024 v 17:24 | Karma: 0 | Přečteno: 17x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Teror v Jeruzalémě. Zajímá to vůbec někoho?

Představte si, že stojíte na chodníku a se třemi přáteli o něčem diskutujete. Pak se přiřítí bílé osobní auto, vaše přátele nabere na kapotu, vymrští je do vzduchu a pokračuje do prudké pravotočivé zatáčky.

22.4.2024 v 13:13 | Karma: 0 | Přečteno: 22x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Proč jsem měl rád Josefa Laufera

Mám rád každého umělce, který tak či onak participoval na fenoménu známém jako Křesťanské songy Luboše Svobody, potažmo manželů Svobodových.

21.4.2024 v 18:26 | Karma: 0 | Přečteno: 31x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradit ji může Havel

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  13:49

Přímý přenos Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

Zastal se urážené kamarádky, schytal kopanec do hlavy. Policie hledá útočníka

25. dubna 2024  13:42

Pražští policisté pátrají po agresorovi, který v březnu v Karlíně napadl jiného muže. Incident se...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  13:40

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 4808
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 838x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal