Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Izrael: Slovo k novému základnímu zákonu

„Historickou vlastí českého národa jsou české země, v nichž byla zřízena nejprve Československá republika a později Česká republika.“ Připadá vám tato věta zvláštní či hodná kritiky?

 

Anebo tato věta:

 

  • Česká republika je národním domovem českého národa; v ní uskutečňuje své přirozené, kulturní, náboženské a historické právo na sebeurčení.

    

Či snad:

 

  • Právo uplatnit národní sebeurčení v České republice je pro český národ jedinečné (unikátní).

 

Proč se ptám? Dosaďte si za slovní spojení „Česká republika“ termín „Stát Izrael“ a „český národ“ nahraďte pojmem „židovský národ“ - a dostanete ve volném překladu  první tři odstavce nového Základního (ústavního) zákona „Israel as the Nation State of the Jewish People“, který izraelský parlament přijal v noci z 18. na 19. července 2018.

 

Je důvod proti těmto třem větám spustit hysterický povyk, označit je za rasistické a židovský stát kvůli nim za režim apartheidu? Přesně tak se vyjádřila reprezentace palestinských Arabů. A samozřejmě členové jejich politického fanklubu.

 

Můžete namítnout: Nově přijatý zákon (62 hlasů pro/55 proti) má také další ustanovení. Jistě.

 

Článek II hovoří o státních symbolech (název státu, vlajka, znak, hymna – zde se nic nemění).

 

Článek III říká, v souladu s jiným základním zákonem (z roku 1980), že „Jeruzalém, celý a sjednocený, je hlavním městem Izraele“. (Označení „celý a sjednocený“ má svoji logiku: do června 1967 byl Jeruzalém rozdělený a tudíž "nesjednocený“.)

 

Článek IV stanoví, že státním jazykem je hebrejština, přičemž (v odstavci B) arabský jazyk má ve státě zvláštní status; úprava užívání arabštiny ve státních institucích a státními institucemi bude upravena zákonem. A konečně (odst. C) konstatuje, že výše uvedená klauzule nepoškozuje status udělený arabštině před účinností tohoto zákona.(Tak k čemu ten povyk?)

 

Články V a VI se týkají diaspory a jejího návratu, jakož i vztahu  mezi státem a židovskou populací ve světě.

 

Článek VII je důvodem zuřivého odporu nepřátel Izraele. Říká, že stát považuje rozvoj židovských osad (židovského osídlení) za národní hodnotu a bude povzbuzovat a podporovat jejich zřizování a konsolidaci.

 

Článek VIII – týká se kalendáře. Oficiální je hebrejský, vedle něj jako druhý oficiální také gregoriánský. Používání obou bude stanoveno zákonem. Jak to vypadá v praxi ukazuje výřez z hlavičky dnešního (20/7) vydání internetové verze novin Jerusalem Post:

... červená šipka - datum dle gregoriánského (občanského) kalendáře, modrá dle hebrejského (židovského) datování.

 

Článek IX stanoví, že oficiálním státním svátkem je Den nezávislosti a oficiálními pamětními dny jsou Den vzpomínek na padlé ve válkách a Den vzpomínky na holocaust a hrdinství.

 

Článek X – sobota a svátky Izraele (festivals of Israel) jsou ustanoveny jako dny odpočinku; nežidovští obyvatelé mají právo na den odpočinku během svých „sabatů“ a svátků. Podrobnosti budou stanoveny v zákoně.

 

Proč takovýto zákon právě v této době? Jednoduchá odpověď: protože Arabové, především palestinští (a také nearabští muslimové, např. Íránci)  se soustavně pokoušejí zpochybnit židovský charakter Státu Izrael a jeho hlavního města. 

 

Židé jako národ nemají na planetě jiný stát, v němž by realizovali své právo na sebeurčení: existuje pouze jeden jediný – Stát Izrael. Čím dříve to Arabové (muslimové) a jejich podporovatelé pochopí a smíří se s tím, tím lépe. Zpochybňuje snad někdo arabský charakter Egypta, Jordánska, Saúdské Arábie či dejme tomu Tuniska? Tak proč je zpochybňován židovský charakter Izraele?

 

Co tím Arabové (muslimové) sledují? Napovím: jejich ideálem a cílem je arabizace a islamizace celé historické Palestiny (tj. likvidace židovského státu). To je celý problém. Proto ta hysterie, proto ten šílený povyk.

 

A pošetilci a političtí zaslepenci na Západě je v tom podporují.

 

Dovětek.  Dle rozhodnutí VS OSN z roku 1947 měly vzniknout na území britské mandátní Palestiny dva státy - arabský a židovský. Arabský vznikl tak, že se palestinští Arabové z Předjordánska spojili se zajordánskou monarchií a na politické mapě regionu se objevil nový  stát pro palestinské Araby - Jordánsko. Ustaven byl také židovský stát - Izrael. Když je nyní zákonem dáno, že Izrael je státem židovským,  nastal kolem toho  nesmyslný a proti zdravém rozumu jdoucí poprask. Další důkaz, že žijeme v bláznivém světě postaveném z nohou na hlavu.

PŘÍLOHA

Plné znění Základního zákona "Izrael jako národní stát židovského lidu" v angličtině. (Verze zveřejněná na webu Knesetu 19/7/2018.) 

Basic Law: Israel as the Nation State of the Jewish People

1 — Basic principles

A. The land of Israel is the historical homeland of the Jewish people, in which the State of Israel was established.

 

B. The State of Israel is the national home of the Jewish people, in which it fulfills its natural, cultural, religious and historical right to self-determination.

 

C. The right to exercise national self-determination in the State of Israel is unique to the Jewish people.

 

2 — The symbols of the state

A. The name of the state is “Israel.”

 

B. The state flag is white with two blue stripes near the edges and a blue Star of David in the center.

 

C. The state emblem is a seven-branched menorah with olive leaves on both sides and the word “Israel” beneath it.

 

D. The state anthem is “Hatikvah.”

 

E. Details regarding state symbols will be determined by the law.

 

3 — The capital of the state

Jerusalem, complete and united, is the capital of Israel.

 

4 — Language

A. The state’s language is Hebrew.

 

B. The Arabic language has a special status in the state; Regulating the use of Arabic in state institutions or by them will be set in law.

 

C. This clause does not harm the status given to the Arabic language before this law came into effect.

 

5 — Ingathering of the exiles

The state will be open for Jewish immigration and the ingathering of exiles

 

6 — Connection to the Jewish people

A. The state will strive to ensure the safety of the members of the Jewish people in trouble or in captivity due to the fact of their Jewishness or their citizenship.

 

B. The state shall act within the Diaspora to strengthen the affinity between the state and members of the Jewish people.

 

C. The state shall act to preserve the cultural, historical and religious heritage of the Jewish people among Jews in the Diaspora.

 

7 — Jewish settlement

A. The state views the development of Jewish settlement as a national value and will act to encourage and promote its establishment and consolidation.

8 — Official calendar

The Hebrew calendar is the official calendar of the state and alongside it the Gregorian calendar will be used as an official calendar. Use of the Hebrew calendar and the Gregorian calendar will be determined by law.

 

9 — Independence Day and memorial days

A. Independence Day is the official national holiday of the state.

 

B. Memorial Day for the Fallen in Israel’s Wars and Holocaust and Heroism Remembrance Day are official memorial days of the State.

 

10 — Days of rest and sabbath

The Sabbath and the festivals of Israel are the established days of rest in the state; Non-Jews have a right to maintain days of rest on their Sabbaths and festivals; Details of this issue will be determined by law.

 

11 — Immutability

This Basic Law shall not be amended, unless by another Basic Law passed by a majority of Knesset members. 

 

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 20.7.2018 7:59 | karma článku: 29,18 | přečteno: 684x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Premiér Fico na noční směně

Politicky stojíme každý jinde. On, slovenský premiér, vlevo. Já, český bloger, vpravo. Přesto ho musím pochválit.

1.5.2024 v 18:48 | Karma: 0 | Přečteno: 5x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Reakce oběti na útok muslimského teroristy

Letos 15. dubna došlo v sydneyské předměstské čtvrti Wakeley k teroristickému útoku. V kostele během bohoslužby, živě přenášené na sociálních sítích.

30.4.2024 v 8:29 | Karma: 0 | Přečteno: 21x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Co mají společného bloger Karel Trčálek a zpěvačka Taylor Swift?

Téměř nic – až na jedno. Oba našli zálibu v zesměšňování křesťanství. On ve svých článcích (některých), ona v (některých) písních na nejnovějším albu „The Tortured Poets Department“.

28.4.2024 v 22:57 | Karma: 0 | Přečteno: 36x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Ve vlastní věci: Proč stále nemohu diskutovat? (Aktualizováno)

Dopoledne 27. dubna 2024 skončil několikaměsíční zákaz mého vstupu do diskusí na serverech iDNES a Lidovky.cz. Podotýkám, že na Neviditelném psu, kam také autorsky přispívám, jsem celou dobu diskutovat mohl.

28.4.2024 v 11:05 | Karma: 5,11 | Přečteno: 55x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

K dění v kampusech amerických univerzit

V reakci na antisemitské a protiizraelské nepokoje na amerických vysokých školách se v jedné internetové diskusi objevila otázka: „ Kde se ta rostoucí nenávist k Židům skoro po celém světě bere?“

26.4.2024 v 16:51 | Karma: 0 | Přečteno: 26x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

  • Počet článků 4814
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 837x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal