Pardon: Čtvrt milionu volů? (Doplněno)

11. 07. 2018 9:30:14
Portál Lidových novin připomněl 11. června 2018 tragédii (obr. 1), která se stala před dvěma lety nad Středozemním mořem. Zřítilo se do něj egyptské dopravní letadlo Airbus A320. Zahynulo 66 lidí.

Stroj letěl na lince MS804 z Paříže do Káhiry. Lidovky se ovšem dopustily nepřesnosti: ta tragédie se nestala v červnu, nýbrž 19. května (po půlnoci SELČ). Živě si na to pamatuji, protože o týden později jsem letěl do Egypta také – a v oblasti, kde k události došlo, jsem držel tichou noční vzpomínku. (Koridory z Paříže i Prahy se „setkávají“ nad mořem severozápadně od Alexandrie – a zatímco jejich let měl končit v Káhiře, náš nad oblastí Káhiry prolétával.)

Zmíněný článek se soustředí na rozdíl mezi dosavadními výsledky francouzského a egyptského šetření. Francouzi se přiklánějí k verzi, že v kokpitu byl řešen kouř, zatímco Egypťané k výbuchu, potažmo tedy k teroristickému útoku. Tato možnost se v té době nejevila nikterak nereálně, jak by se mohlo na první pohled zdát, protože mnozí jsme měli v paměti událost z 31. října předchozího roku – pád ruského stroje na Sinaji po vzletu z Šarm aš Šajchu na cestě do Petrohradu. Tenkrát zahynulo 224 pasažérů a členů posádky. Není tedy divu, že i tento barbarský způsob likvidace egyptského airbusu v květnu 2016 se nabízel jako relevantní vysvětlení (samozřejmě podložen patřičnými důkazy).

Otázka zatím zůstává otevřená – a s ní svým způsobem souvisí další téma: Jezdit do Egypta či nikoliv? Ptám se takto proto, že jsem na internetu pod jedním svým článkem o poměrech v Egyptě nalezl tento názor čtenáře:

  • Jsou země, do kterých radši nejezdit. Severní Korea, Egypt, Írán, Irák, Pákistán a pár dalších. Kdo tam jede je vůl.

Není to ojedinělý názor. Osobně s ním hrubě nesouhlasím, tedy pokud jde o zařazení Egypta do této skupiny – o ostatních jmenovaných státech nechť píší povolanější, kteří je navštívili.

Podle dostupných statistických údajů stoupl loni zájem Čechů o Egypt. Údajně o 111 procent oproti roku 2015 – zemi navštívilo v minulém roce 245 tisíc Čechů. Sám jsem velkým propagátorem dovolené v Egyptě a s potěšením jsem zaznamenal, že lidé, kteří tam i na můj popud vycestovali, byli nadmíru spokojeni. Důvodů je několik, mezi nimi jistota opravdu letního počasí bez deště, relativní blízkost exotické destinace (pokud jde o korálové moře, nemluvě o památkách) a především: velice dobrý poměr mezi cenou a nabízenými službami.

Tvrdit, že kdo se rozhodne trávit dovolenou v Egyptě je vůl považují za urážku všech 245 tisíc našinců, kteří tam pobývali loni, a zatím neznámého počtu těch, kdo se tam vypravili či vypraví letos (včetně členů naší rodiny, kteří v prvním pololetí 2018 navštívili Egypt zatím dvakrát).

V tomto vulgárním cejchování těch, kdo do Egypta jezdí, spatřuji malost a provinční omezenost autorů podobných výroků. Kdybych chtěl – jakože nechci - oplatit stejnou mincí (hloupou mincí), mohl bych napsat, že podle mě je vůl zase ten, kdo zamíří v létě na jih Čech, ve 13 stupních „klepe kosu“ a u x-tého budvaru sleduje, jak za oknem kapky deště bombardují vodní plochu lipenské přehrady.

Byť samozřejmě platí: Proti gustu ... . Však víte.

... obr. 1/Inkriminovaný článek o tragédii letu MS804 na serveru Lidovky.cz. (Screenshot pořízený autorem článku.)

... obr. 2/Autor blogu na ruzyňském letišti před cestou na jih Egypta, středa večer 25. května 2016. Týden po tragédii na letu MS804, který se mi - v duchu piety - hodně promítal v hlavě. Vysoko nad Středozemním mořem, v oblasti, kde k tomu došlo, jsem si říkal: všechno prožívali stejně jako teď my, těšili se na přistání a pobyt v zemi faraonů - až do osudného okamžiku, kdy se rutinní cesta změnila v peklo nad zemí s tím nejděsivějším koncem. ČEST JEJICH PAMÁTCE! (Zdroj: Archiv autora článku.)

... obr. 3/Letiště v Šarm aš Šajchu má dvě paralelní dráhy: 04-Levá/22-Pravá (na tu právě náš boeing najíždí) a 04-Pravá/22-Levá. Z jedné z nich startoval i ruský airbus 31. října 2015 ke svému poslednímu letu. Také jeho oběti si zaslouží naši tichou vzpomínku. (Foto: Autor článku.)

OPRAVA NA SERVERU LIDOVKY.CZ 11. 7. 2018 DOPOLEDNE

Autor: Lubomír Stejskal | středa 11.7.2018 9:30 | karma článku: 14.49 | přečteno: 1309x

Další články blogera

Lubomír Stejskal

Odpověď panu Pohankovi: Proč jsem byl vyhozen z blogu iDNES

Přesněji vyloučen z hlavní stránky a vyřazen z blogerské komunity. Můj soukromý blog na iDNES mi byl ponechán.

28.3.2024 v 20:44 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 20 | Diskuse

Lubomír Stejskal

O čem je můj Velký pátek, o čem jsou mé křesťanské Velikonoce

Důkaz budiž položen na přívlastek „křesťanské“, neboť o takové svátky v mém článku jde. Budeme v příštích dnech slyšet o Velikonocích mnoho slov, zejména v kázáních, číst spoustu úvah, zamyšlení a rozjímání.

28.3.2024 v 18:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 6 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Patří do porodnice automatické pušky, granáty, výbušniny a minomety?

Nesmyslná otázka, ovšem pokud hovoříme o porodnicích v českých zemích. Je ale na místě, jde-li o porodnici v Pásmu Gazy.

26.3.2024 v 13:27 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 15 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Premiéra: Poprvé v Praze trolejbusem

Od mládí, pravidelně od svých patnácti let, používám veřejnou dopravu. Vypěstoval jsem si k ní kladný vztah a rád se seznamuji s novinkami.

25.3.2024 v 21:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 7. díl: Na skok do Bolivijské Amazonie

Sto kilometrů vzdušnou čarou a jste z La Pazu v Amazonii. Ti odvážnější rovnou po silnici smrti. Je to kousek, ale zase takový fofr to není.

29.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Martin Faltýn

Letos jako před rokem - Malajsie a navíc Thajsko

Rok se s rokem shledal a nikdy bych nevěřil, že prakticky po roce se znovu podívám do Malajsie a letos také, prvně v životě, do Thajska. A protože dvakrát do stejné řeky opravdu nevstoupíte, věřte mi - bude o čem psát.

29.3.2024 v 8:08 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 34 | Diskuse

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.93 | Přečteno: 491 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.59 | Přečteno: 234 | Diskuse
Počet článků 4768 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 844

Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal  

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...