Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Eurovize: Triumf Izraele

Můžeme si o Velké ceně Eurovize myslet co chceme, ale jedno je jisté. Jste-li účastníkem, ví o vás celá Evropa a také celá Austrálie. A ví se o vás také na jiných kontinentech. Stamiliony diváků po celé planetě.

Je jaká je. Eurovize i letošní vítězka – Netta z Izraele. Je ale také zapotřebí říci, čím Velká cena není. Není festivalem politické písně Evropské unie, neb s EU nemá nic společného.

 

Jde o podnik Evropské vysílací unie (EBU), tedy sdružení evropských (a přidružených) rozhlasových a TV organizací. EBU vznikla v roce 1950, první ročník Velké ceny Eurovize se konal o šest let později – a smlouva o EU vstoupila v platnost 1. listopadu 1993. Tolik na vysvětlenou k některým „fake news“, které jsem si přečetl v českých internetových diskusích ráno po nočním megaúspěchu Netty.

 

Takže – je třeba rozlišovat, abychom se zbytečně nedopouštěli faux pas. Ne vše, co má v názvu předponu „euro“ je nutně spojeno s EU. Například: V 70. letech minulého století jsem pravidelně poslouchal na stanici Trans World Radio vysílající z Monte Carla pořad Euroclub. Spojitost s EU? Samozřejmě žádná.

 

Sleduji eurovizní soutěž od roku 1976, to mi bylo dvacet (jsem stejně stár jako Velká cena) – poprvé jsem ji v tom roce slyšel v rádiu (BBC) a až v dalších letech v přímém přenosu  německé televize ARD. V osmdesátých letech přinášela záznam také Československá televize, ten ale podléhal politické cenzuře. Zásadně byly vystříhávány izraelské soutěžní příspěvky (až do roku 1988 – pak po mé intervenci u ústředního ředitele ČST Jana Zelenky tyto zásahy ustaly), a to bez ohledu na jejich umístění v soutěži – takovou podobu mělo to, co nazýváme komunistickou totalitou.

 

Jako přítel Izraele jsem byl samozřejmě nadšen z každého vítězství jeho interpretů na Velké ceně. Vrcholem v tom smyslu byly roky 1978 a 1979. Nejprve v Paříži vyhrál Izhar Cohen se skupinou Alphabeta a písní A-Ba-Ni-Bi – a pak se, poprvé v historii, přesunula Velká cena do Jeruzaléma. A opět triumf: vítězství písně Hallelujah v podaní zpěvačky Gali Atari a formace Milk and Honey.

 

Do Jeruzaléma se Eurovize vrátila za dvacet let, když předtím, v roce 1998, zvítězila v Birminghamu Izraelka Dana International s hitem Diva. Uplynulo dalších dvacet let – a Velkou cenu získala  opět izraelská interpretka. Bezprostřední šoumenka Netta a píseň, které se to povedlo: Toy, Hračka.

 

Je to jedinečný dárek Izraeli k 70. výročí jeho nezávislosti. S tím, že plně platí ono tak často zmiňované: Příští rok v Jeruzalémě. Tentokrát nejde jen o vyjádření naděje či tajné přání, ale o holý fakt. Netta vrací eurovizní soutěž, její příští ročník,  do izraelského hlavního města. Celá země je na ni hrdá.

 

Netta na tiskové konferenci bezprostředně po vítězství řekla: "Jsem tak šťastná, že jsme  dokázali dosáhnout  srdcí, že jsme byli schopni změnit obraz Izraele. Zasloužíme si to.“  Premiér Netanjahu jí v telefonické gratulaci řekl: „Jste nejlepším ambasadorem Izraele!“

 

Gratulaci přes Lisabon do Jeruzaléma posílá také autor tohoto příspěvku. Jsem šťasten, že se něco tak úžasného povedlo. Izrael je spolu s Nizozemím se čtyřmi prvními místy na dělené čtvrté pozici v historickém „hodnocení národů“. Triumf Netty je o to cennější, že byl dosažen v početně silné konkurenci. Jenom pro ilustraci: Nizozemci vyhráli naposledy v roce 1975 (kapela Teach-In), kdy byl počet participujících zemí podstatně nižší než v této době.

 

Magická eurovizní show v Lisabonu je za námi - i s historickým úspěchem České republiky, dlužno dodat -, ať žije Eurovize 2019 v Jeruzalémě!

 

Byla to nezapomenutelná noc.

... pořadí v soutěži je určeno dvojím předělením bodů. Nejprve  přijdou ke slovu jednotlivé národní poroty. Ty rozhodly o pořadí uvedeném na tomto obrázku. Kdyby nehlasovali diváci (druhá fáze), tak jako tomu bylo po desetiletí v minulosti, vyhrálo by Rakousko. (Zdroj: YouTube/ESC2018 - screenshot videa)

 

... zde je konečný počet bodů a konečné pořadí po připočítání výsledků vzešlých z hlasování diváků. To veřejnost, obyčejní lidé, nikoli poroty, rozhodli o tom, že vyhraje Izrael - a že ČR skončí na skvělém šestém místě. (Zdroj: Jako obrázek výše)

 

VIDEO/Netta a "Toy" vítězná píseň 

 

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 13.5.2018 10:30 | karma článku: 19,10 | přečteno: 913x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Drží OSN nad Hamasem ochrannou ruku?

Přesněji: drží ji nad teroristickými vládci Pásma Gazy sám generální tajemník Guterres? Dělá všechno proto, abychom si mysleli, že ano.

24.4.2024 v 22:39 | Karma: 0 | Přečteno: 7x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

K odchodu R. Kielbergerové (z blogu)

Z četby článků a diskusí na blogu iDNES jsem před pár dny pochopil, že stránka autorky Radky Kielbergerové bude 23. dubna 2024 zrušena. Se vším všudy.

23.4.2024 v 23:18 | Karma: 5,72 | Přečteno: 91x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Řešení pro Íránce

Existuje vůbec? Někteří z nich jsou přesvědčeni, že ano. A také na tom řešení aktivně pracují. Samozřejmě v zahraničí.

23.4.2024 v 17:24 | Karma: 0 | Přečteno: 17x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Teror v Jeruzalémě. Zajímá to vůbec někoho?

Představte si, že stojíte na chodníku a se třemi přáteli o něčem diskutujete. Pak se přiřítí bílé osobní auto, vaše přátele nabere na kapotu, vymrští je do vzduchu a pokračuje do prudké pravotočivé zatáčky.

22.4.2024 v 13:13 | Karma: 0 | Přečteno: 22x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Proč jsem měl rád Josefa Laufera

Mám rád každého umělce, který tak či onak participoval na fenoménu známém jako Křesťanské songy Luboše Svobody, potažmo manželů Svobodových.

21.4.2024 v 18:26 | Karma: 0 | Přečteno: 31x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Omezí dávky i povolení. Litva a Polsko pomohou Kyjevu s vracením branců

25. dubna 2024  18:12

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku. Ve čtvrtek to...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 4808
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 838x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal