Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Giro d´Italia: Politické dozvuky

Prestižní cyklistický závod samozřejmě nekončí, pokračoval 8/5 na Sicílii čtvrtou etapou. Za sebou má unikátní izraelskou část, která vejde do dějin jako cosi mimořádného. Bohužel má i své stinné stránky.

 

Smysl „Gira v Izraeli“ byl dvojí. Podpořit cyklistiku v hostitelské zemi a představit „trochu jiný Izrael“. Izrael moderní, prosperující, fandící sportu, bezpečný. Viděný jinak než optikou konfliktu s Araby. Viděný reálným pohledem jako normálně fungující demokratický stát, byť s bezpočtem lokálních specifik.

 

Sport je pro tento účel ideálním prostředkem. Tedy pokud se do něj netahá politika. Přesněji pokud do něj fanatici netahají politiku. Fanatici nenavidějící Izrael a mající hysterický záchvat, kdykoliv jakýkoliv mezinárodní řídící orgán jakéhokoli sportu rozhodne o tom, že se v Izraeli bude konat normální sportovní podnik.

 

Kdo nenávidí Izrael, bezbřeze, iracionálně, zaslepeně, tomu vadí vše, co zvyšuje prestiž židovského státu. A tu je podnik typu Gira s to zvýšit mimo jakoukoli pochybnost.

 

/1

O první politické faux pas, byť jiného druhu než níže uvedené „2“ a „3“, se postarali sami pořadatelé z Mezinárodní cyklistické unie (ICU), když první etapu, která byla naplánovaná do izraelského hlavního města, umístili ve svých oficiálních materiálech do „Západního Jeruzaléma“.

 

Je to stejné, jako kdyby někdo po sjednocení Berlína hovořil o tom, že ten či onen sportovní podnik se bude konat v Západním Berlíně. To totiž vyvolává dojem, že kromě Západního Berlína existuje také Východní Berlín, tedy že politická geografie zná „dva Berlíny“, což už dávno není pravda.

 

Stejné je to i s Jeruzalémem. Od faktického sjednocení města po červnové válce 1967 a následném uzákonění tohoto stavu izraelským parlamentem (1980) existuje pouze jeden Jeruzalém – hlavní město Státu Izrael. Giro d ´Italia 2018 tedy začínalo v Jeruzalémě, nikoli v Západním Jeruzalémě. Pokud by toto označení (Západní Jeruzalém) zůstalo, vyvolalo by dojem, že snad existuje také Východní Jeruzalém, tedy jiné město, které není součástí metropole moderní židovské republiky. Něco takového jednak není pravda, jednak je pro izraelskou stranu absolutně nepřijatelné.

 

Izraelská vládní místa reagovala jednoznačně.

  • V Jeruzalémě, izraelském hlavním městě, není žádný východ nebo západ. Existuje pouze jeden sjednocený Jeruzalém. ... Pakliže se formulace nezmění, izraelská vláda nebude partnerem tohoto podniku, uvedli ve společném prohlášení misnistryně sportu Regevová a ministr turistiky Levin.

 

 

Hrozící konflikt se podařilo zažehnat. ICU zařídila změnu v informačních materiálech – a místo Západní Jeruzalém používá od 30. 11. 2017 správné označení Jeruzalém.

 

/2

Druhý příběh politizace sportu související s Girem 2018 happy endem neskončil. K němu je nutné úvodem říci, že kromě profesionálních stájí nejvyšší světové úrovně se Gira účastní na divokou kartu také tým ICA (Israel Cycling Academy), který je součástí „druhé ligy“ světové cyklistiky – soutěží v rámci UCI Continental Circuits. Členem stáje je i Čech Daniel Turek (do nominace pro letošní Giro se ovšem „nevešel“), sportovním ředitelem pak další Čech, René Andrle, někdejší profesionální cyklista.

 

Izraelská stáj ICA získala v září 2017 vynikající posilu z Turecka – poprvé z muslimské země. Ahmeta Örkena. Bylo do něj vkládáno mnoho nadějí, avšak ta zanedlouho vyprchala. Na vině nebyl sport, výkony cyklisty případně doping nebo něco podobného, ale - politika. Šestého prosince 2017 oznámil americký prezident Trump, že uznává Izrael jako hlavní město Izraele (s čímž souvisí přesun ambasády) – a tato politická záležitost měla v tomto prapodivném světě vliv na to, že Örken už v izraelském týmu není. Protiizraelská nenávist udělala své.

 

René Andrle k tomu řekl pro iDnes/Sport letos 1. května toto:

 

  • Rozhodl velký tlak jeho turecké rodiny. Ta byla najednou rezolutně proti, aby za nás jezdil. 

 

Server upřesnil, že „vliv na jeho odchod mělo oznámení Donalda Trumpa o přesunu ambasády USA do Jeruzaléma“ a zeptal se: „Örken sám chtěl i pak u vás zůstat?“

 

Andrle:

 

  • Ano. Je to perfektní kluk, skvěle zapadal do party, měl výborná tréninková data. Ale tlak matky, bratra a sousedů z jeho města byl na něj až příliš silný. Že musel odejít, je velká škoda. Tohle by se dít nemělo.

 

Nemělo, ale děje. Logiku v tom ovšem nehledejme. Jen si můžeme postesknout, že právě takovýto druh uvažování patří mezi důvody, kvůli nimž není v regionu trvalý mír, tedy pokud jde o vztahy mezi Araby a Izraelem.

 

/3

Pozoruhodné je, že na Giru 2018, a tedy i v Izraeli, startovaly dvě stáje z arabských zemí Perského zálivu. Bahrajnská Bahrain-Merida a UAE Team Emirates ze Spojených arabských emirátů. Ovšem ani v jednom nesoutěží ani jeden cyklista z těchto zemí. V bahrajnském: Italové, Slovinci a Bělorus, v emirátském Italové, Kolumbijec, Nor a Slovinec.

 

Ovšem ani to nezabránilo hysterické reakci palestinských Arabů. Jejich olympijský výbor vydal prohlášení, v němž se praví, že účast týmů z obou zemí Zálivu znamená vražení nože do zad palestinského lidu, který přináší velké oběti a poskytuje (ta účast) bezplatnou službu okupaci.

 

Je to trapné. Palestinští Arabové, chtějí-li dosáhnout mírového narovnání, nemají jinou možnost než jednat s izraelskou reprezentací. Exministr zahraničí, legendární Abba Eban, na adresu Arabů kdysi řekl:

 

  • They never miss an opportunity to miss an opportunity. (Nikdy nepromarní příležitost promarnit příležitost.)

 

Nejen to. Nikdy nepromarní příležitost napadat a dehonestovat Izrael – a to ani v případech, které s nimi vůbec nesouvisí. Anebo má Giro v Izraeli souvislost s Palestinskouarabskou autonomií? Pokud se nepletu, časovka i obě etapy vedly územím, které si nenárokují a které jim patřit nebude, i kdyby se Izraelci – a to je něco, co se nikdy nestane a stát nesmí – stáhli na hranici linie příměří ze 4. června 1967.

 

Zdá se, že jim vadí i existence Izraele ve zmíněných hranicích. A s takto uvažujícími politiky má být uzavřen mír? Nemožné! S nimi opravdu ne.

Autor: Lubomír Stejskal | úterý 8.5.2018 17:00 | karma článku: 23,85 | přečteno: 591x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

K dění v kampusech amerických univerzit

V reakci na antisemitské a protiizraelské nepokoje na amerických vysokých školách se v jedné internetové diskusi objevila otázka: „ Kde se ta rostoucí nenávist k Židům skoro po celém světě bere?“

26.4.2024 v 16:51 | Karma: 0 | Přečteno: 6x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

K demisi ministryně Langšádlové

Prý nebyla příliš vidět. A to je hodnoceno mnohými veskrze negativně. Taková paní Columbová, říkají. Je to ale fér?

25.4.2024 v 22:38 | Karma: 0 | Přečteno: 13x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Drží OSN nad Hamasem ochrannou ruku?

Přesněji: drží ji nad teroristickými vládci Pásma Gazy sám generální tajemník Guterres? Dělá všechno proto, abychom si mysleli, že ano.

24.4.2024 v 22:39 | Karma: 0 | Přečteno: 13x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

K odchodu R. Kielbergerové (z blogu)

Z četby článků a diskusí na blogu iDNES jsem před pár dny pochopil, že stránka autorky Radky Kielbergerové bude 23. dubna 2024 zrušena. Se vším všudy.

23.4.2024 v 23:18 | Karma: 6,48 | Přečteno: 124x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Řešení pro Íránce

Existuje vůbec? Někteří z nich jsou přesvědčeni, že ano. A také na tom řešení aktivně pracují. Samozřejmě v zahraničí.

23.4.2024 v 17:24 | Karma: 0 | Přečteno: 18x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

  • Počet článků 4810
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 838x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal