K letnímu času. Pokolikáté už?

27. 03. 2018 17:07:53
Ladislav Jakl – člen týmu prezidenta Václava Klause – publikoval 26/3 na blogu iDNES excelentní polemický článek týkající se letního času. Nazval ho příznačně: Vítejte v Bělorusku

Není to první text Ladislava Jakla na toto téma. Jak sám přiznává, píše kriticky o letním času více než dvě desetiletí. Jeho slova:

  • Zase si lupiči času přišli pro jednu hodinu našeho života. Nedají s tím pokoj a nedají. Tak já taky nedám. Proto tuhle filipiku píšu každý rok už víc než 20 let.

A je dobře, že tak neúnavně činí. Je to totiž to jediné (vedle podpory iniciativy For Only One Time požadující zrušení letního času), co proti umělému zásahu do přirozeného běhu věcí může dělat. Vlastně nejen on, ale každý, kdo patří k odpůrcům zavádění letního času.

Jaký má letní čas vlastně smysl? Jaké výhody?

Už před časem bylo více studiemi doloženo, že ekonomické důvody (úspora elektrické energie) jsou buď nulové, nebo marginální. A jelikož ekonomické důvody byly tím, co stálo za jeho zavedením, logické by bylo, kdyby vládní moc jedním rozhodnutím řekla letnímu času NE, když tyto důvody pominuly. (Tady se ukazuje jedna z nevýhod Evropské unie: kdybychom nebyli jejími členy, mohla vláda v Praze zrušit LČ už dávno – jedním vládním nařízením. V současné situaci je takový proces vzhledem k našemu členství v EU extrémně komplikovaný.)

Pokud ekonomické důvody de facto neexistují, zbývá důvod poslední: večer je o hodinu déle světlo. Je to samozřejmě sebeklam - světlo se v českých (i jiných) zemích řídí „vesmírnými“ pravidly a není nikterak závislé na tom, jak si seřídíme ručičky nas hodinkách.

Ti, kdo argumentují tím, že po návratu z práce chtějí ještě o hodinu déle „pracovat na dvorku, zahrádce či na louce u domu“ (citát z internetové diskuse) – rozuměj: za světla – zapomínají na jednu věc. Aby tato jejich touha byla uspokojena, musí drtivá část národa vstávat ráno o hodinu dřív.

Bezprostředně po zavedení letního času v tomto roce (2018) jsem mluvil s několika lidmi – zaměstnanci, kteří jsou povinni přijít do práce na šestou ráno, neb v 06,00 podle pravidel platných v jejich firmě začíná pracovní doba. Posunutí ručiček o hodinu dopředu znamená, že ranní směna začíná v 05,00 hodin. Z jejich úst znělo v různých obměnách totéž: „To ranní vstávání je strašný.“

A vskutku: komu stačí vstát hodinu před začátkem pracovní doby (pracuje v místě), musí si nastavit budíka na pátou podle letního času - ve skutečnosti ale vstává ve 4 hodiny. Kdo dojíždí a musí vstávat ve 4 dle letního času, tomu zvoní budík ve 3 ráno standardního času.

Podobně je to i s dětmi: ačkoli škola začíná v osm, ve skutečnosti, v době platnosti LČ, už v sedm. Školáci tedy musí o hodinu dřív stávat – zde platí totéž, o čem píšu v předchozím odstavci.

Lze se pak divit, že jsou děti víc unavené? Že mi náš vnuk při odpoledním opakování učiva usíná v křesle?

Možná námitka: musí jít o hodinu dřív spát. To je ovšem demagogie. Celoživotní zkušenost se vstáváním (je mi šedesát jedna) říká: čím dřív po půlnoci se vstává, tím méně je člověk vyspalý.

Modelová situace: Kdy myslíte, že bude člověk nejsytěji vyspalý, budeme-li se držet pravidla, že spát máme osm hodin?

  • /A ... půjde-li spát v 19,00 a vstávat bude v 03,00?

  • /B ... půjde-li spát ve 20,00 a vstávat bude v 04,00?

  • /C ... půjde-li spát v 21,00 a vstávat bude v 05,00?

  • /D ... půjde-li spát ve 22,00 a vstávat bude v 06,00?

  • /E ... půjde-li spát ve 23,00 a vstávat bude v 07,00?

Odpověď nechám na čtenářích.

Výše uvedená modelová situace je ovšem v praxi neuplatnitelná, protože lidé, kteří musí vstávat v 03,00 hod. (byť by budík ukazoval umělý údaj 04,00 SELČ), si sotva mohou dovolit ulehnout v sedm večer. Čím více se jejich doba odchodu na lůžko blíží k půlnoci, tím hůř se jim ve 3 ráno bude vstávat a tím víc budou přes den zívat, řečeno obrazně.

Výše zmínění zaměstnanci, kterým začíná v letním čase směna v 05,00 SEČ (06,00 SELČ) a kteří si posteskli, že „vstávání takto brzy je strašný“, ode mě slyšeli jedinou možnou odpověď:

  • To je přesně ten důvod, kvůli kterému jsem proti letnímu času.

Ne, nemáme večer o hodinu déle světlo. To je klam. Toho jsme docílili pouze tím, že všichni o hodinu dřív vstáváme.

Téhož efektu by vláda docílila, kdyby rozhodla, že s platností od pondělí 26. března 2018 bude první hodina na základních a středních školách začínat místo v osm v sedm hodin a podniky kdyby posunuly pracovní dobu z 06,00 na 05,00 hodin. Bylo by to totéž – a bylo by to férovější. Neohlupovali bychom sami sebe, že v šest ráno je šest ráno, ačkoli je ve skutečnosti pět.

Mělo by to ale smysl?

Tip pro všechny odpůrce toho, co jsem v tomto článku uvedl. Zkuste si dnes posunout ručičky na hodinkách ve 22,00 SELČ na půlnoc – opravdu nastane tím okamžikem reálná půlnoc? Nikoli. Tak proč věříme tomu, že je z rozhodnutí vrchnosti půlnoc ve 24,00 (LČ), když je ve skutečnosti tou dobou 23,00 hod.(SEČ)?

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

POZNÁMKA POD ČAROU

Ladislav Jakl má samozřejmě pravdu, když říká, že žádný „zimní čas“ neexistuje. Existuje pouze standardní středoevrospský čas (SEČ) a uměle vytvořený středoevropský letní čas (SELČ). Ten je ovšem totožný s východoevropským časem (EET – nezaměňovat s elektronickou evidencí tržeb).

Tož, vítejte v Bělorusku!

... ilustrační foto. (Zdroj: Pixabay)

Autor: Lubomír Stejskal | úterý 27.3.2018 17:07 | karma článku: 27.95 | přečteno: 873x

Další články blogera

Lubomír Stejskal

Odpověď panu Pohankovi: Proč jsem byl vyhozen z blogu iDNES

Přesněji vyloučen z hlavní stránky a vyřazen z blogerské komunity. Můj soukromý blog na iDNES mi byl ponechán.

28.3.2024 v 20:44 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 21 | Diskuse

Lubomír Stejskal

O čem je můj Velký pátek, o čem jsou mé křesťanské Velikonoce

Důkaz budiž položen na přívlastek „křesťanské“, neboť o takové svátky v mém článku jde. Budeme v příštích dnech slyšet o Velikonocích mnoho slov, zejména v kázáních, číst spoustu úvah, zamyšlení a rozjímání.

28.3.2024 v 18:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 7 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Patří do porodnice automatické pušky, granáty, výbušniny a minomety?

Nesmyslná otázka, ovšem pokud hovoříme o porodnicích v českých zemích. Je ale na místě, jde-li o porodnici v Pásmu Gazy.

26.3.2024 v 13:27 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 15 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Premiéra: Poprvé v Praze trolejbusem

Od mládí, pravidelně od svých patnácti let, používám veřejnou dopravu. Vypěstoval jsem si k ní kladný vztah a rád se seznamuji s novinkami.

25.3.2024 v 21:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 9.99 | Přečteno: 86 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 10.46 | Přečteno: 113 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 17.53 | Přečteno: 203 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.47 | Přečteno: 162 |
Počet článků 4768 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 844

Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal  

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...