Popletený poslanec

21. 02. 2018 9:33:40
Světové ekonomické servery a další média přinesla v pondělí 19/2 zprávu o tom, že společnosti těžící v izraelských středomořských nalezištích zemní plyn se dohodly o jeho prodeji soukromé egyptské firmě Dolphinus Holdings.

Podle dostupných informací má jít o kontrakt na dobu deseti let, během níž bude do Egypta dodáno 64 miliard kubických metrů zemního plynu za 15 miliard US dolarů. Jde o plyn pocházející z ložisek Leviathan a Tamar.

Věc má celou řadu technických a byrokratických háčků. Dořešit se musí mimo jiné to, kudy budou dodávky do Egypta dopravovány. Server Jpost.com hovoří o třech variantách: a) využití stávajícího plynovodu společnosti East Mediterranean Gas (z Aškelonu do Al Aríše); b) využití jordánské trasy Panaarabského plynovodu (přes Akabu a Tabu); c) vybudování nového potrubí přes izraelský Negev.

Kromě toho má tento kontrakt také svoji politickou dimenzi. Jak se ukázalo, dost výbušnou. Problém je v tom, že izraelský plyn ve zmíněných nalezištích těží nejen Američané, tedy texaská společnost Noble Energy, ale také samotní Izraelci – firma Delek Drilling. Zjednodušen řečeno, Egypťané budou kupovat plyn od Izraelců.

Něco takového je ovšem pro některé egyptské politické činitele absolutně nestravitelné. Konkrétně pro poslance egyptské Sněmovny reprezentantů Abdel-Hamida Kamala. Ten zastupuje levicovou stranu Tagammu a jak přiznává, byl se svými parlamentními kolegy zaskočen slovy izraelského premiéra Netanjahua, který měl v pondělí 19/2 oznámit, že "dvě izraelské společnosti – Tamar a Leviathan – podepsaly dohodu s egyptskou privátní firmou Dolphinus o prodeji plynu Egyptu v hodnotě 15 miliard US dolarů“ (... two Israeli companies –Tamar and Leviathan – have signed a deal with the Egyptian private company Dolphinus to sell gas to Egypt worth $15 billion).

Zde musíme popleteného pana poslance opravit. Nejde o dvě izraelské společnosti a už vůbec ne se jmény Tamar a Leviathan (tak se jmenují středomořská naleziště), nýbrž o jednu izraelskou a jednu americkou těžařskou společnost – Delek a Noble (ve zkratce), jak uvedeno výše.

A co panu poslanci za Suezský guvernorát vadí?

Zjednodušeně skutečnost, že v celém kontraktu figuruje Izrael. Podle jeho mínění je židovský stát „z praktického hlediska a fakticky“ nepřítelem Egypta a takováto dohoda tudíž představuje nebezpečí pro vnitřní bezpečnost a egyptskou ekonomiku, neboť Izrael jako nepřítel bude mít možnost ji prostřednictvím dodávek plynu ovládat a současně může ohrozit egyptské ambice exportovat vlastní zemní plyn ze svých ložisek v jiné části Středozemního moře.

Poslanec Kamal dokonce v rámci své argumentace šermoval ústavou země. Z ní si vybral článek 139, v němž se praví, že prezident republiky „brání zájmy lidu a ochraňuje nezávislost, teritoriální integritu a bezpečí národa“. Smlouva s Izraelem o dovozu zemního plynu by mohla znamenat porušení tohoto článku. Kamal chce co nejdříve předvolat do sněmovny ministra ropného průmyslu Tareka El Mollu, aby celou věc vysvětlil.

Prodej a nákup zemního plynu mezi dvěma sousedními státy je v první řadě byznys. Byznys mezi zeměmi, který – pakliže se navzájem uznávají, mají navázané diplomatické styky a neexistují mezi nimi územní spory - by neměl představovat žádný politický problém. V jaké jiné oblasti by měly Egypt a Izrael lépe spolupracovat než na poli ekonomiky a byznysu. Přesto to pro některé egyptské politiky problém představuje, dokonce problém zásadní. Napadá mě, jak by asi pan poslanec Kamal odpověděl na otázku, co by tedy Izrael měl udělat, aby ho přestal nenávidět jako nepřítele a byl ochoten dohodu o plynu přijmout. Jsou vůbec takto smýšlející Arabové s to dát smysluplnou odpověď, anebo je odpověď taková, že ať Izrael udělá cokoli, vždycky to bude jenom a pouze nepřítel. Tak má fungovat mírová koexistence?

Autor: Lubomír Stejskal | středa 21.2.2018 9:33 | karma článku: 18.37 | přečteno: 521x

Další články blogera

Lubomír Stejskal

O čem je můj Velký pátek, o čem jsou mé křesťanské Velikonoce

Důkaz budiž položen na přívlastek „křesťanské“, neboť o takové svátky v mém článku jde. Budeme v příštích dnech slyšet o Velikonocích mnoho slov, zejména v kázáních, číst spoustu úvah, zamyšlení a rozjímání.

28.3.2024 v 18:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Patří do porodnice automatické pušky, granáty, výbušniny a minomety?

Nesmyslná otázka, ovšem pokud hovoříme o porodnicích v českých zemích. Je ale na místě, jde-li o porodnici v Pásmu Gazy.

26.3.2024 v 13:27 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 15 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Premiéra: Poprvé v Praze trolejbusem

Od mládí, pravidelně od svých patnácti let, používám veřejnou dopravu. Vypěstoval jsem si k ní kladný vztah a rád se seznamuji s novinkami.

25.3.2024 v 21:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Poděkování panu Refaelu Chvátalovi

Lhal bych kdybych tvrdil, že mě nenapadlo něco podobného. Že když už dochází k tak významné změně („zbrusu nové blogy“), mohlo by ze strany administrace dojít k projevu dobré vůle a aktu milosrdenství.

25.3.2024 v 20:36 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 28 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.49 | Přečteno: 594 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.70 | Přečteno: 903 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.70 | Přečteno: 1558 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 496 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 4766 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 845

Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal  

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...