Jak jsem nebyl radostí bez sebe

17. 01. 2018 8:10:55
Opakovaně jsem byl dotázán, naposledy v úterý 16. ledna, na následující věc. Zda jsem stále radostí bez sebe, že volby ve Francii vyhrál loni v květnu Macron a ne Le Penová.

Otázka byla položena, jak již uvedeno ne pouze jednou, v diskusi pod mými články na Neviditelném psu. Kde se tu vzala? Jako „reakce na reakci“. Konkrétně: jako reakce na můj článek „Macron: Gratulace do noční Paříže“, který jsem napsal 7. května 2017 krátce poté, co bylo zřejmé, že novým francouzský prezidentem bude Emmanuel Macron a ne Marine Le Penová.

Byl to v té době můj jediný článek na toto téma a pokud si ho přečteme pozorně, zjistíme, že jsem sice uvítal Macronovo vítězství, ale není v něm ani náznak toho, že bych byl štěstím bez sebe. To je jenom mylná interpretace některých čtenářů (což je obecný nešvar českého internetu – neschopnost či neochota porozumět psanému textu, neschopnost vnímat ho jako celek a naopak příliš velká ochota vybírat si pouze marginální nepodstatnosti ve stylu „mrvu v oku bližního řešíme, trámu v oku vlastním si nevšímáme“). Vyjádřil jsem se tehdy poněkud jinak, přičemž hlavní teze svého textu připomenu níže.

Ještě předtím jedna zásadní poznámka. Jakkoli může mít paní Le Penová v řadě věcí pravdu (tu mají v řadě věcí i jiní politici, jejichž fanouškem nejsem – například Miloš Zeman), zásadní problém mám s tím, že paní Le Penová pochází z politické líhně, do jejíhož politického „arzenálu“ patřil i antisemitismus a neuctivé (bagatelizující) hodnocení zla tak děsivého, jakým byl holocaust. Jakkoli se zdá, že se od těchto postojů ona sama distancovala, nedůvěra z mé strany přetrvává.

Jako člověk vyznávající co nejvyšší míru názorové svobody nejsem pro tvrdý trestní postih (mám na mysli vězení) intelektuálních ubožáků, kteří zlehčují či dokonce popírají holocaust. Pokud ale někdo má ambici vládnout (přičemž vládnout znamená mít moc a určovat pravidla hry), nemůže si nárokovat moji důvěru, existuje-li obava (podezření), že u něj nebo v jeho politické formaci pro mě nepřijatelné názory na holocaust existují (mohly by existovat).

Můžete namítnout, co ještě má Marine Le Penová udělat, když se od antisemitských postojů svého otce distancovala (a rozešli se i lidsky). Nevím, co má udělat ona (snad založit jinou stranu), ale vím, co nemohu udělat já – plně jí důvěřovat. Asi jako nevěřím politikům, kteří byli do devětaosmdesátého roku v KSČ a nyní jsou aktivní v nějaké demokratické partaji. Ne že bych jako člověk vychovaný v evangelikální křesťanské rodině nevěřil v proměnu Saula v Pavla. Ale i on se setkal s podobnou nedůvěrou.

V biblické novozákonní knize Skutky svatých apoštolů čteme v deváté kapitole, že krátce poté, co se Žid Saul stal křesťanem, odešel z Damašku do Jeruzaléma a „pokoušel se přitovaryšiti k učedníkům, ale báli se ho všickni, nevěříce, by byl učedníkem“ (verš 26). Prostě člověk, který přišel do Damašku, aby z pověření nejvyššího kněze sídlícího v Jeruzalémě zatýkal židovské křesťany a přivedl je k náboženskému soudu do Jeruzaléma (židovského duchovního centra, milí palestinští Arabové), neměl v této fázi svého života důvěru všech pronásledovaných (křesťanů). Získat ji si vyžádalo určitý čas a především – on sám musel křesťany přesvědčit, že se totálně názorově proměnil, tedy činil pokání (změnil smýšlení). Klíčovou roli v tom sehrál učedník Barnabáš, který obráceného Saula uvedl do jeruzalémského křesťanského sboru – ale to je jiná kapitola.

Já jsem v tomto smyslu k podobnému závěru v případě paní Le Penové zatím nedospěl, a proto jsem přivítal vítězství Macrona. Jenomže - jak jsem ho přivítal? Byl jsem „štěstím bez sebe“? Nikoli.

Výtah z mého článku zmíněného výše:

  • Otevřel jsem po osmé večerní internet a titulky světových serverů bylo možné shrnout do dvou vět: Hladké vítězství Macrona a - Evropa si s úlevou vydechla.

  • Le Penová nás trochu postrašila – a nyní se vše od obav z krajnosti vrací k normálu. Při vší kritice k tomu, čeho jsme v politice EU a v Evropě vůbec svědky, a při vší úctě k dámě: Marine Le Penová není řešením. Byť jistá změna by od věci nebyla. Horovat proti EU nemá valného smyslu, usilovat o její reformu ovšem ano. Macron v roli „nového koštěte“ má příležitost. Když ji využije a „zatlačí na pilu“, pak jenom dobře.

  • Emmanuel Macron je ovšem svým způsobem ne přímo velká, ale jistá neznámá. Až pomine euforie a zanikne ozvěna velkých slov, nastane čas činů. Tady bychom měli zvýšit pozornost. Jako nedávno v případě USA. Sledovali jsme první kroky Donalda Trumpa – a mnozí z nás, kdo jsme nepatřili do jeho fanklubu, byli příjemně překvapeni. Přál bych si zažít podobné pocity při sledování politiky nového prezidenta Francie.

  • Nový prezident dostal velice hodnotnou hřivnu v podobě silného mandátu. Mám jediné přání: aby ji dokázal co nejlépe zhodnotit. S nadsázkou můžeme dodat, že jako investiční bankéř ví, „o čem to je“. Gratulace do Paříže: Jsme plni velkých očekávání.

Dá se z těchto vyjádření usoudit, že jsem byl 7. května 2017 pozdě večer nad Macronovým úspěchem štěstím bez sebe?

... ještě jako ministr hospodářství. Emmanuel Macron v jeruzalémském památníku holocaustu Yad Vašem v září 2015. (Zdroj: Web minnesotských novin StarTribune)

Autor: Lubomír Stejskal | středa 17.1.2018 8:10 | karma článku: 13.44 | přečteno: 494x

Další články blogera

Lubomír Stejskal

Odpověď panu Pohankovi: Proč jsem byl vyhozen z blogu iDNES

Přesněji vyloučen z hlavní stránky a vyřazen z blogerské komunity. Můj soukromý blog na iDNES mi byl ponechán.

28.3.2024 v 20:44 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 3 | Diskuse

Lubomír Stejskal

O čem je můj Velký pátek, o čem jsou mé křesťanské Velikonoce

Důkaz budiž položen na přívlastek „křesťanské“, neboť o takové svátky v mém článku jde. Budeme v příštích dnech slyšet o Velikonocích mnoho slov, zejména v kázáních, číst spoustu úvah, zamyšlení a rozjímání.

28.3.2024 v 18:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 4 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Patří do porodnice automatické pušky, granáty, výbušniny a minomety?

Nesmyslná otázka, ovšem pokud hovoříme o porodnicích v českých zemích. Je ale na místě, jde-li o porodnici v Pásmu Gazy.

26.3.2024 v 13:27 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 15 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Premiéra: Poprvé v Praze trolejbusem

Od mládí, pravidelně od svých patnácti let, používám veřejnou dopravu. Vypěstoval jsem si k ní kladný vztah a rád se seznamuji s novinkami.

25.3.2024 v 21:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.06 | Přečteno: 519 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 28.40 | Přečteno: 1800 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.46 | Přečteno: 274 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.21 | Přečteno: 205 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.02 | Přečteno: 266 | Diskuse
Počet článků 4768 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 844

Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal  

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...