Proč jsem byl tak příkrý

10. 10. 2017 9:15:51
Napsal jsem nedávno článek týkající se zrušení ženského golfového turnaje Alisports LPGA v komunistické Číně. Nebral jsem si servítky: nechyběla slova jako „vrtochy a arogance mocných“.

Řeč je o mém článku s podobným titulkem („Arogance mocných – vlastní sestra ostudy“) z 6. října. Vycházel jsem z informace na webu LPGA, kde bylo s lítostí konstatováno, že turnaj, jeden z těch, které tvoří LPGA Tour v roce 2017, nebyl úspěšný při snaze získat povolení od místních úřadů. Toto bylo oznámeno 12. září 2017; turnaj měl v kalendáři LPGA termín 5. až 8. října 2017.

Jeden z členů diskusní komunity na iDNES, pan I. Š, v reakci napsal, že jsem byl hned hotov s názorem, což považuje za chybu. Měl jsem se prý snažit zjistit o kritizované věci víc. Sám šel příkladem, „googlil“ a pak uvedl toto:

  • Média jen většinou přejala vyjádření zástupce LPGA, slovo od slova, ale někde se přece jen objevilo víc - že se chystá kongres strany a v Číně prý politické záležitosti berou hodně vážně; jenomže turnaje v jiných sportech se konají, takže tohle zřejmě nebude ten pravý důvod. Ale, tento turnaj byl takto zrušen podruhé ve třech letech, problémy mají být technického, organizačního rázu. Pokud ano, pak vskutku nevidím nic špatného na rozhodnutí příslušných místních autorit. Jistě ani oni "arogantní mocní" z toho nemohou mít radost, čínské golfistky vyhrávají co se dá. Bez záruky uvažuji i o Alisports, divizi Alibaby, která se těšila na pozitiva plynoucí pro ni z desetileté smlouvy, kterou uzavřela s LPGA pro čínské aktivity. Třeba Alisports může být ta slabina, kdo ví. Takže - dohromady toho moc nevíme, spíš usuzujeme. Ale tak jako vy v blogu bychom, myslím, neměli.

Rád bych uvedl, že kdyby se tento turnaj konal v jakékoli „normální“ (otevřené, svobodné) zemi, pak bychom se dozvěděli skutečné důvody zrušení turnaje – a veškeré spekulace by odpadly. Jako příklad uvedu rok 2011 a Mexiko. Tehdy byl zrušen turnaj Tres Marias Championship. A celý svět věděl proč: z bezpečnostních důvodů. Existovaly vážné obavy z násilností souvisejících s válkou s drogovými gangy.

Kdyby čínská strana po pravdě řekla, o co jde, nebylo by co řešit. Protože se tak ale nestalo, přistoupil jsem k tvrdé kritice. Proč?

Protože kontinentální Čína je komunistická země – stát vedený komunisty. A ti se odjakživa pasovali do role majitelů jediné pravdy. Oni vážně věří tomu, že jsou jediní vyvolení, aby na světě zavedli ráj na zemi (to jsou ty pohádky o komunismu jako nejvyšším stadium uspořádání lidské společnosti). Oni a nikdo jiný. Když se jednou dostali k moci, mělo to být navěky. Oni byli přesvědčeni, že „to“ (politiku v širším slova smyslu) dělají nejlépe. Nebyli ochotni připustit svobodnou soutěž – připustit, že by někdo jiný mohl vládnou jinak či dokonce lépe. A to ani v rámci samotného „budování socialismu“.

To, co zavedli komunisté – a objektivně také jiné totalitní režimy, třeba nacisté v Německu – připomíná situaci: Sparta Praha jednou vyhraje první ligu, načež do „fotbalové ústavy“ prosadí pravidlo („článek 4“ - pamětníci vědí) říkající, že „mistrem české první ligy je klub Sparta Praha“, a to jednou provždy, bez ohledu na výsledky v nejvyšší soutěži.

Ve sportu je to samozřejmě pitomost, v politice u nás to byla, a v ČLR stále je, realita.

Pokud je tedy někdo o sobě přesvědčen, že je nejlepší a jediný, že nemá alternativu, pak je plný pýchy a nebetyčné arogance. Není v něm kousek pokory, zato bezbřehé chvastounství. A podle toho se s takovým člověkem (zde režimem) musí jednat. Budu-li tvrdit, že jsem nejrychlejší běžec na světě a současně odmítnu soutěžit s Boltem, ba dokonce každého, kdo mě k tomu vyzve, nechám zavřít do kriminálu, pak jsem kdo? Ubohý tlučhuba, lhář, zrůda, despota.

Byl bych ochoten svoji kritiku držet na uzdě, kdyby Číňané řekli „na férovku“, proč turnaj Alisports LPGA v Šanghaji nedostal povolení. To se ale nestalo a bez ohledu na to, co „vypátral“ pan I. Š., „toho moc nevíme“ - v tom s ním souhlasím. Přitom stačilo říci pravdu. Proč to Číňané neudělali?

Nebyla by na místě spíše kritika těch, kdo nehrají fair play - místo kritiky někoho, kdo na tento neférový způsob upozorní?

Autor: Lubomír Stejskal | úterý 10.10.2017 9:15 | karma článku: 10.80 | přečteno: 266x

Další články blogera

Lubomír Stejskal

Odpověď panu Pohankovi: Proč jsem byl vyhozen z blogu iDNES

Přesněji vyloučen z hlavní stránky a vyřazen z blogerské komunity. Můj soukromý blog na iDNES mi byl ponechán.

28.3.2024 v 20:44 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 27 | Diskuse

Lubomír Stejskal

O čem je můj Velký pátek, o čem jsou mé křesťanské Velikonoce

Důkaz budiž položen na přívlastek „křesťanské“, neboť o takové svátky v mém článku jde. Budeme v příštích dnech slyšet o Velikonocích mnoho slov, zejména v kázáních, číst spoustu úvah, zamyšlení a rozjímání.

28.3.2024 v 18:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 9 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Patří do porodnice automatické pušky, granáty, výbušniny a minomety?

Nesmyslná otázka, ovšem pokud hovoříme o porodnicích v českých zemích. Je ale na místě, jde-li o porodnici v Pásmu Gazy.

26.3.2024 v 13:27 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 15 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Premiéra: Poprvé v Praze trolejbusem

Od mládí, pravidelně od svých patnácti let, používám veřejnou dopravu. Vypěstoval jsem si k ní kladný vztah a rád se seznamuji s novinkami.

25.3.2024 v 21:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 27.41 | Přečteno: 428 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 25.69 | Přečteno: 1236 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.97 | Přečteno: 439 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.01 | Přečteno: 260 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 680 | Diskuse
Počet článků 4768 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 844

Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal  

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...