K diskusi kolem staroměstského mariánského sloupu

19. 09. 2017 8:00:52
Vztyčit? Nevztyčit? Proč ano - proč ne? České historické dilema. Bez ohledu na to, jak to celé nakonec dopadne, chci poukázat na několik „detailů“, které by neměly zůstat opomenuty.

Mariánský sloup na Staroměstském náměstí, který podle některých názorů autentickým mariánským sloupem vlastně není (to ale nechme stranou), byl vztyčen na památku toho, že Pražané zabránili švédskému vojsku proniknout do Starého a Nového města. Důležitý je rok této vojenské operace: 1648. Tedy stejný letopočet, v němž byl podepsán (24. 10.) Vestfálský mír. Mír znamenající konec třicetileté války a rovněž konec českých protestantských nadějí. Nadějí na návrat exulantů, neboť nové politické uspořádání potvrzovalo katolickou náboženskou totalitu v českých zemích. Se vším všudy.

Ti, kdo horují pro obnovení sloupu, vyzdvihují onen protišvédský moment celé věci. Poněkud se přitom zapomíná na to, že jeden z největších Čechů, k němuž se drtivá většina z nás hrdě hlásí, zaujímal vůči Švédům podstatně odlišný postoj. Jan Amos Komenský.

Když v roce 1655, to už bylo sedm let po třicetileté válce, Švédové zahájili vojenskou operaci proti katolickému Polsku, Komenský, který v Polsku tehdy pobýval, jejich postup vítal a dokonce napsal oslavnou Chvalořeč na Karla Gustava (tehdejšího švédského panovníka). Byl to také on, kdo v čele českých a moravských protestantských exulantů otevřel Švédům v Lešně brány města – tím bylo zabráněno jeho násilnému vojenskému dobytí.

Proč takovýto Komenského přístup, diametrálně odlišný od toho, co se v osmačtyřicátém dělo v Praze? Vysvětlení nabízí web Muzea JAK v Uherském Brodě, kde se píše:

  • V letech 1654–1655 se objevila možnost vytvoření velké protihabsburské koalice, složené z revoluční Anglie, Švédska a Sedmihradska. Čeští exulanti v Polsku opět začali věřit, že by mohla nastat vhodná doba na vyřešení české otázky. V roce 1654 se obrátili k vůdci anglické republiky Oliveru Cromwellovi s žádostí o finanční a vojenskou podporu. Dokonce připravovali ze svých řad a ze svých prostředků vojsko, které mělo pod vedením bývalého švédského plukovníka Václava Sadovského ze Sloupna, někdejšího Komenského žáka z Bílé Třemešné, vtrhnout do Čech a vyvolat tam podle jejich mínění celonárodní povstání. Jejich naděje se zvětšily, když v roce 1655 nový švédský král Karel X. Gustav úspěšně zahájil tažení proti katolickému Polsku.

Vraťme se ale do roku 1648. Do podepsání Vestfálského míru působil Komenský šestým rokem ve Švédsku – zde pracoval na učebnicích pro tamní školství. Opět jsme svědky odlišného postoje vůči Švédům: jiný byl u Komenského, potažmo českého protestantského exilu, jiný u pražských katolíků.

Co tím chci říci? Kontroverzní mariánský sloup je víc než čím jiným politickým symbolem. Představa, že by mohl být „sloupem usmíření“ je pouhá chiméra. Protimluv. Nemůže být znakem tolerance něco, co je ve své samotné podstatě znakem pravého opaku - absolutní netolerance.

Nemáme-li gumovou páteř, sotva můžeme horovat pro jeho vztyčení – a současně se hlásit ke Komenskému. Sloup představuje docela jiné hodnoty a opačné vidění světa, než jaké hájili JAK a český protestantský exil.

Tedy – buď jedno, nebo druhé.

Položili si všichni ti, kdo si přejí obnovení sloupu, otázku, co by tomuto počinu řekl samotný Jan Amos? Tady přece vůbec nejde o to, jakou má či nemá sloup uměleckou hodnotu; jde o věc principu.

Závěrem dávám k úvaze následující stanovisko Ústřední rady Církve československé husitské z prosince 2001.

  • Ústřední rada Církve československé husitské s výstavbou na náměstí z důvodů historických a náboženských též nesouhlasí, ale na Staroměstském náměstí uvítá naopak obnovení myšlenky Městské rady pražské z r. 1848 bývalý sloup naopak nahradit pomníkem 27 reprezentantů stavovského odboje, popravených Habsburky 21. června 1621. Není proti jeho výstavbě na jiném místě. Katolíci si mohou nový sloup vystavět, ale na jiném místě - nejlépe uvnitř některé vlastní klášterní zahrady.

Autor: Lubomír Stejskal | úterý 19.9.2017 8:00 | karma článku: 18.00 | přečteno: 574x

Další články blogera

Lubomír Stejskal

Není to málo, pane ministře Rakušane?

Jsem ten poslední, kdo by měl zalíbení v kritice politiků nynější české vládní koalice. Jsou ale situace, které vyžadují víc než jen pozdvižení obočí.

18.3.2024 v 19:54 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 4 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Souhlasím s generálem Šedivým: Ukrajinci v zahraničí by měli jít bránit vlast

Myšleno zdraví ukrajinští muži odpovídajícího věku, které potkáváme i v České republice a dalších evropských státech.

18.3.2024 v 13:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 7 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Nehorázná protiizraelská provokace v Mnichově

Bavorská metropole, ulice Connollystraße. Pamětníci vědí: zde fungovala olympijská vesnice. V čísle popisném 31 byla ubytována většina izraelské výpravy na letních hrách 1972.

17.3.2024 v 19:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 18 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Dvojí tvář Palestinskoarabské samosprávy

Jedním z úhelných kamenů, na nichž stojí mírové narovnání mezi Izraelem a palestinskými Araby, je zřeknutí se terorismu Palestinskou osvobozeneckou organizací (PLO).

16.3.2024 v 20:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 12 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Karel Trčálek

Kateřina Konečná prozradila, že dnešní komunistické názory jsou docela nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 7:56 | Karma článku: 11.48 | Přečteno: 98 | Diskuse

Tomáš Flaška

Tak si ty ruské volby shrňme

A řekněme si, co to vypovídá o nás. Stačí se podívat na různé reakce. A řeknu to takto – nestačíte se divit.

19.3.2024 v 7:04 | Karma článku: 18.03 | Přečteno: 182 | Diskuse

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 30.34 | Přečteno: 562 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 22.14 | Přečteno: 569 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 18.72 | Přečteno: 244 | Diskuse
Počet článků 4759 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 846

Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal  

 

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...