Lubomír Stejskal

Válka a fotbal. Postoupí Sýrie na MS?

3. 09. 2017 8:00:04
Před časem jsem na svém blogu psal o tom, že v Sýrii, zemi zmítané nepřehlednou válkou („všichni proti všem“), funguje nejvyšší fotbalová liga. Ovšem nejen to. Dost dobře si vede také fotbalová reprezentace.

V kvalifikačních bojích asijského kontinentu o MS 2018 jí rozhodně nezbyla role outsidera. Naopak: není vyloučeno, že by si při troše štěstí mohla zahrát na samotném šampionátu v Rusku. A to navzdory tomu, že své domácí kvalifikační zápasy byla kvůli válce nucena hrát v zahraničí – nejprve v Ománu, později v Malajsii

Asijská kvalifikace je rozdělena do čtyř kol. Sýrie začala v druhém kole, kde ve skupině E skončila druhá – a postoupila do kola třetího, o němž pojednám níže.

Z osmi utkání druhého kola prohráli Syřané pouze s Japonskem (0:3, 0:5), v ostatních zápasech byli vítězi:

  • Afghánistán porazili 6:0, 5:2

  • Singapur 1:0 a 2:1,

  • a Kambodžu dvakrát 6:0

V této fázi kvalifikace hrála syrská rerezentace své domácí zápasy v Ománu, zatímco Afghánistán, kde také nevládnou normální mírové poměry, u sousedů v Teheránu.

Třetí kolo asijské kvalifikace skončí třemi zápasy v úterý 5. září. Začalo před rokem a rozděleno je do dvou skupin. Sýrie hraje ve skupině A, kde pořadí před závěrem vypadá následovně:

  1. Írán ... 21 bodů – jistý postup na MS

  2. Jižní Korea ... 14 bodů

  3. Sýrie ... 12 bodů ... skóre 7:6

  4. Uzbekistán ... 12 bodů ... skóre 6:7

  5. ČLR ... 9

  6. Katar ... 7 – bez šance na postup

Abychom si mohli udělat obrázek o šancích Sýrie hrát v Rusku, musíme se seznámit s dvojicemi pro poslední sadu zápasů hraných 5. září:

  • Katar vs ČLR

  • Uzbekistán vs Jižní Korea

  • Írán vs Sýrie

Jak patrno, kromě Íránu a Kataru mají všechny zbývající reprezentrace o co hrát. To za prvé. Za druhé: Sýrie má velice těžkého soupeře. Írán, suverén skupiny A, z devíti zápasů jednak ani jednou neprohrál (6 výher, 3 remízy), jednak ani jednou neinkasoval (skóre 8:0). Pokud tedy Íránci nenechají své syrské „bratry ve zbrani“ (íránský režim stojí na straně prezidenta Asada) vyhrát, bude to mít syrský výběr mimořádně těžké.

Přesto není Sýrie bez šance. Kdyby skončila ve skupině druhá, postoupí do Ruska spolu s Íránem. Kdyby zůstala na třetím místě, čeká ji čtvrté kvalifikační kolo, v němž se ve dvou zápasech utká s třetím týmem skupiny B třetího kola asijské kvalifikace. Úspěšnější pak jako pátý tým asijské kvalifikace postoupí do interkontinentálního play off, kde se - opět ve dvou duelech - střetne se čtvrtým týmem společné kvalifikace Severní a Střední Ameriky a Karibiku.

Jak patrno, postup Syřanů na MS může být ještě hodně komplikovaný, nicméně, pokud by se to podařilo, bylo by to nejen poprvé v historii syrské kopané, ale především za mimořádně nepříznivých okolností způsobených válečným konfliktem. Už sama okolnost, že Syřané nemohou využít výhod domácího prostředí představuje nepříjemný handicap, nikoli ovšem jediný.

Ať už máme na politické dění v Sýrii jakýkoli názor, domnívám se, že je fér věnovat pozornost také tomuto mimořádnému příběhu jako součásti chystaného mistrovství světa.

... první zápas třetího kola kvalifikace hráli Syřané (v červených dresech) s Íránem bez branek. Bylo to 15. listopadu 2016 v malajsijském Serembanu. Jak dopadne odveta 5. září v Teheránu? Bude to pro Sýrii klíčový zápas kvalifikace. (Zdroj: Web PressTV)

Autor: Lubomír Stejskal | karma: 15.09 | přečteno: 366 ×
Poslední články autora