Lubomír Stejskal

Spáchala "zločin" - a přišla o korunku

25. 08. 2017 8:00:35
V Libanonu kromě klasické Miss Lebanon pořádají také Miss Lebanon Emigrants, soutěž krásy pro libanonské dívky z rodin emigrantů. Ty mají obvykle dvojí občanství. To je také případ Amandy Hannaové.

Je držitelkou jak libanonského, tak švédského pasu. V soutěži Miss Lebanon Emigrant 2017, která se konala v polovině srpna, reprezentovala Švédsko. Byla úspěšná, soutěž vyhrála. Více než šťastný okamžik v jejím životě. Milník, splněný sen.

Radost však netrvala dlouho.

Kdosi bdělý a ostražitý odhalil "zločin", který Amanda spáchala. Loni navštívila na svůj švédský pas Izrael. V rámci studijní cesty, jak je mezi vysokoškoláky obvyklé a v civilizovaném světě naprosto normální.

Leč normální to není ve světě arabském. Mluvíme o Libanonu: jeho občané mají zakázány jakékoli kontakty s Izraelci. Pokud zákaz poruší, následuje trest. Může to být vězení, anebo, jako v případě Amandy, okamžité odebrání korunky královny krásy. Přesně to se stalo.

Že navštívila Izrael jako někdo, kdo má dvojí občanství a s pasem nikoli libanonským? Zbytečná námitka. Kde místo dobré vůle preferují nenávistný fanatismus, logiku nehledejme. Izrael je nepřítel č. 1 – a tím je chování libanonských úřadů dané. Amanda má prostě smůlu.

O jejím údělu je ovšem dobré vědět, abychom si do mozaikového obrazu světa okolo nás mohli dosadit ten správný kamínek.

Ostatně, podobně fanaticky se nechovají pouze úřady v Libanonu. Na českých serverech se objevila informace, že berlínský mezinárodní festival Pop-Kultur, který se koná v těchto dnech (23-25/8) v německé metropoli, bojkotují někteří muslimští a antiizraelsky orientovaní umělci, a to jenom proto, že izraelská ambasáda v Německu podpořila akci symbolickou finanční částkou 500 eur (festival má rozpočet více než 2000 krát vyšší).

Vskutku, fanatická protiizraelská nenávist je nebetyčná. A dost možná, vyloučit to nelze, stejní umělci, kteří vyzývají k bojkotu Izraele včetně kulturních akcí majících s Izraelem cokoli společného, se hlásí k nějaké formě toho, co můžeme nazvat „Stop Hate“ iniciativou (hate = anglicky nenávist).

Takže nejen nebetyčná nenávist, ale i nebetyčné pokrytectví.

... Amands Hannaová. (Zdroj: Facebook Miss Lebanon Sweden.)

... část programové stránky webu festivalu Pop-Kultur.

Autor: Lubomír Stejskal | karma: 26.93 | přečteno: 776 ×
Poslední články autora