Žurnalistika po arabsku

Slova televizního žurnalisty stanice Al Jazeera Eliase Karrama by se měla dostat do učebnic novinařiny. Jako odstrašující příklad.

 

Kdo sleduje mediální dění ví, že v Izraeli se už nějaký čas hovoří o zrušení akreditace katarské televize Al Jazeera. V minulém týdnu dostala tato záležitost konkrétnější obrysy. Vládní úřad Government Press Office (GPO) se rozhodl dočasně pozastavit akreditaci jeruzalémskému korespondentovi zmíněné televize Eliasu Karramovi. Dokud nevysvětlí své výroky, které pronesl jako host stanice Dar al Iman, která je úřadem definována jako televize Muslimského bratrstva.

 

Proti rozhodnutí úřadu se okamžitě zvedla vlna kritiky. Profesní odborový svaz Union of Journalists in Israel odebrání akreditace Karremovi odsoudil jako netolerovatelný akt, aniž by zjevně vzal v úvahu, jaký postoj Karrem hájí. Ten je totiž absolutně neslučitelný s elementárními zásadami novinářské práce.

 

Karrem, občan Izraele arabské národnosti, totiž divákům "vysvětlil", že když palestinský (???) žurnalista působí v okupované oblasti nebo v zóně konfliktu, pak mediální práce je integrální součástí odporu a jeho výchovného politického působení. Pokud by tomu někdo nerozuměl, pak Karrem dovysvětlil, že žurnalista plní svoji roli v opozici perem, hlasem nebo kamerou, protože je součástí svého národa a realizuje odpor svým specifickým způsobem. Tím samozřejmě myslel sám sebe.

 

Úřad GPO ve svém vyjádření zcela logicky dovodil, že uvedený postoj zpochybňuje schopnost jeho autora jako reprezentanta zahraničního média pokrývat profesionálně izraelsko-palestinský konflikt, pokud se ho, dle svých vlastních slov, sám aktivně účastní (myšleno na jedné straně konfliktu).

 

Domyslíme-li Karremova slova do důsledku, pak u vědomí toho, že termín "odpor" zahrnuje také teroristické aktivity palestinských Arabů, musíme žasnout nad tím, jak si někteří Arabové na Blízkém východě představují novinářskou práci. Chce-li někdo pískat jako rozhodčí derby Sparta - Slavia, nemůže být současně hráčem jednoho či druhého týmu.

 

Jinak řečeno, chce-li být Karrem aktivistou v rámci protiizraelské rezistence, mělo by být vyloučeno, aby se současně těšil z výhod akreditace udělené mu izraelským úřadem GPO. Alespoň podle zdravého rozumu.

 

Přitom v této fázi této kauzy nejde úřadu GPO o nic jiného než o to, aby Karrem vysvětlil, zda je či není součástí palestinského hnutí odporu proti Izraeli a pokud ano, jak to ovlivňuje jeho práci novináře z pohledu univerzálních etických principů.

 

Šéf GPO Nitzan Chen k tomu podotkl, že kdy se někdo chce zúčastnit (protiizraelského) politického boje, nechť tak činí v rámci zákona, nikoli ale s průkazem novináře vydaným mu Státem Izrael.

... Elias Karram jako host televize Dar al Iman. (Zdroj: Web úřadu GPO.)

 

... titulek článku pojednávajícího o případu Karram na webu úřadu GPO.

Autor: Lubomír Stejskal | úterý 22.8.2017 8:27 | karma článku: 30,74 | přečteno: 1338x