Lubomír Stejskal

Egypt News Blog: Stalo se v pátek jedenáctého

12. 08. 2017 14:35:08
Tři krátké zprávy z Egypta. O té nejděsivější referovala i česká média. Ve stanici Khoshid na vjezdu do Alexandrie narazil do stojícího vlaku přijíždějícího z Port Saidu (zřejmě porucha) jiný vlak vypravený z Káhiry.

Děsivá bilance. Podle sobotních (12/8) zahynulo 41 cestujících. Zraněných je 179. Čísla se mohou měnit.

K tomu jeden údaj. Tamní ministryně sociální solidarity Ghada Waliová uvedla, že její ministerstvo poskytne rodinám pozůstalých 50 tisíc egyptských liber. To je podle webu XE Currency Converter zaokrouhleně 62 tisíc korun.

Na první pohled to není mnoho, jde spíše o symboliku. Nicméně nelze nepřipomenout, že minulý měsíc byla v Egyptě při bodném útoku, který měl všechny znaky teroristického činu, smrtelně zraněna turistka z ČR, která později zemřela. Ačkoli naše ministerstvo zahraničí požádalo o finanční odškodnění, podle posledních zpráv se Egypt k ničemu takovému nechystá.

Nechci srovnávat ne dost dobře srovnatelné (asi bychom povytáhli obočí nad částkou uvedenou výše), pouze dávám tuto informaci na vědomí. Jako kamínek do mozaiky.

Taktéž v pátek 11/8 se stalo to, co se občas stát může. Devět španělských turistů se na jachtě vypravilo na akci, která je v Rudém moři stejně obvyklá stejně jako v Karlových Varech pití pramenů: vypluli na jih od Hurghady s úmyslem věnovat se potápění. Jachta se však mezi Safagou a Quseirem poroučela ke dnu. Tentokrát vše dobře dopadlo. Společnost Society for the Rescue and Protection of the Environment in the Red Sea vyslala na místo pomoc bezprostředně poté, co zachytila nouzové volání. Lodě a vrtulník aktivovala také armáda. Všichni Španělé vyvázli bez úhony. Dobrá zpráva.

Do třetice v pátek (11/8). V jednom nejmenovaném hotelu v Marse Alam došlo ke konfliktu mezi italským turistou a ředitelem onoho hotelu. Ital (zřejmě nebyl sám) hodlal vyplout na moře po setmění, v čemž mu chtěl ředitel z bezpečnostních důvodů zabránit. Turista se na něj vzápětí fyzicky obořil - a incident skončil tragicky: ředitel je po smrti. Útočník byl zadržen.

Ukázka toho, jak si na dovolené nepočínat.

(Prameny: Servery Ahramonline, Egypt Independent, PRP Channel.)

Autor: Lubomír Stejskal | karma: 16.42 | přečteno: 587 ×
Poslední články autora