Největší turistický komplex na světě. Budoucí. Víte kde?

Někteří Arabové si libují v megalomaství. Jednak slovním: vzpomeňme na Saddáma Husajna a jeho „Matku všech bitev“. Nebo na chvástavá vyjádření prezidenta Násira v době třetí arabsko-izraelské války.

 

Sympatičtější je magalomanství stavební.

 

Ty tam jsou doby, kdy nejvyšší volně stojící stavbou na světě byla půvabná dáma - torontská CN Tower (553 m). Když jsem ji v roce 2004 navštívil, ještě tuto pozici držela. O pět let později dokončili Číňané v Kantonu televizní věž vysokou 600 metrů. Pak se prvenství přesunulo do arabského světa.

 

Aktuálně nejvyšší budovu Burdž Chalífa v Dubaji (828 m) představovat jistě netřeba. Pro mnohé z vás byla možná její prohlídka součástí dovolenkového pobytu v Emirátech. A v arabském světě se staví budoucí nejvyšší stavba světa: Jeddah Tower v saúdské Džiddě má poprvé překonat magickou hranici 1000 metrů. Uvidíme po roce 2020.

 

Nyní přišla z Egypta zpráva, že bude existovat něco jako největší turistický resort na světě. Kde se má nacházet?

 

V roce 2009 jsem pobýval na Sinaji v hotelu Pyramisa. Nachází se na dohled od letiště v Šarm aš Šajchu. Netušil jsem tenkrát, že za blíže neurčenou dobu bude v jeho sousedství - možná - stát resort, pyšnící se označením největší na světě.

 

To je tak: před několika dny byla v Šarmu podepsána dohoda mezi egyptskou ministryní investic Sahar Nasrovou (obr. 1), egyptskou investiční skupinou TMG byznysmena Talaata Mostafy a hlavním investorem, saúdským princem Al Valíd bin Találem (obr. 2). Jeho jméno není v České republice neznámé: svého času daroval peníze Nadaci Vize 98 Dagmar a Václava Havlových.

 

Ve hře jsou investice za 800 milionů US dolarů, které mají být využity zčásti v africké části Egypta (El Alamein, nové město Madinty u Káhiry), zčásti na Sinaji, konkrétně v hotelovém komplexu Four Seasons (mapy I a II níže). Právě zde má vzniknout onen největší turistický resort na světě.

 

Člověka při letmém pohledu na mapu napadne, kam by měl stávající resort Four Seasons expandovat, když z obou stran jsou další hotelové komplexy a od příjezdové strany prostor letiště, byť nějaké volné plochy jsou na mapě patrné. Tím se ale trápit nemusíme. Víme, kdo a kde si vytkl tento megalomanský cíl – a stačí si počkat na výsledek.

 

Buď se dostaví, nebo vše zmizí jako první kapky deště v rozpálené sinajské poušti.

... obr. 1/Sahar Nasrová, egyptská ministryně investic a mezinárodní spolupráce. (Web American Univesity in Cairo.)

 

.. obr. 2/Saúdský princ  Al Valíd bin Talál - foto z jeho webové stránky. Obvykle vystupuje v západním oděvu, tedy bez "hábitu". 

 

...

... mapa I/Detailní satelitní pohled tu část sinajského pobřeží Akabského zálivu, kde se nachází hotelový komplex Four Seasons a hotel Pyramisa, odkud  autor článku pořídil fotografii na obr. 3. (Podklad: Google Maps.)

 

... mapa II/Pozice hotelu Four Seasons na mapě Sinajského poloostrova. (Google Maps.)

 

... obr. 3/Záběr od hotelu Pyramisa přes zátoku Shark´s Bay k hotelovému resortu Four Seasons. (Foto: Autor článku.)

Autor: Lubomír Stejskal | středa 9.8.2017 11:50 | karma článku: 15,44 | přečteno: 979x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Slovo k migračnímu paktu

18.4.2024 v 21:36 | Karma: 0

Lubomír Stejskal

Je válka na spadnutí?

13.4.2024 v 23:55 | Karma: 0

Lubomír Stejskal

Už půl roku...

6.4.2024 v 23:12 | Karma: 0
  • Počet článků 4798
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 840x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal