Odpověď pedagožce ve výslužbě

Napsala kolegyně blogerka Libuše Havlíková, sama sebe představující jako učitelku v důchodu, několik vět týkajících se aktuální situace v Jeruzalémě, které vyžadují rychlou a okamžitou odpověď.

 

Ta moje je zde.

 

(Libuše Havelková - LH) --- Detektory kovů na Chrámové hoře instaloval Izrael, přestože do Zlaté mešity a další tamtéž, mají přístup pouze muslimové.

 

(Moje reakce – MR) --- Právě proto, že tam mají přístup muslimové, byly po vražedných událostech způsobených muslimy (zákeřné usmrcení dvou izraelských policistů) detektory instalovány.

 

(LH) --- Tento okrsek leží ve Východním Jeruzalému – budoucím hlavním městě Palestinského státu.

 

(MR) --- Východní Jeruzalém nikdy nebude a nemůže být hlavním městem jiného státního útvaru, neb již funkci hlavního města plní – je metropolí Státu Izrael.

 

(LH) --- Detektory kovů opět oklešťují práva Palestinců. Jejich umístění je absurdní.

 

(MR) --- Znamená to, že detektory všude jinde ve světě oklešťují práva všech ostatních a že jejich umístění např. na letištích a jinde je absurdní?

 

(LH) --- Představte si, že palestinská policie, která mimochodem nemůže vůbec nic, nainstaluje detektor kovů u Zdi nářků, kam mají přístup pouze židé a cizinci, pokud je nedoprovází Palestinec.

 

(MR) --- Palestinská policie (přesněji policie Palestinskoarabské autonomie - PA) nemá co umisťovat detektory kovů na území sousedního svrchovaného státu, potažmo v jeho hlavním městě. Není pravda, že policie PA nemůže vůbec nic. Má se dle dohod z Oslo starat o bezpečnost na území PA a spolupracovat s Izraelem, především pokud jde o boj s terorismem.

 

(LH) --- Spor o detektory je zástupný problém.

 

(MR) --- Nikoli, jde o problém zásadní. Kdyby Arabové na místě nepůsobili teror a nevyvolávali násilnosti, ale chovali se jako civilizovaní a tolerantní lidé, žádné detektory by instalovány být nemusely.

 

(LH) --- Izraelská policie na Chrámové hoře je provokace, nikoli nutná ochrana věřících muslimů.

 

(MR) --- Izraelská policie na Chrámové hoře má stejné poslání jako např. Policie ČR na Pražském hradě a jeho okolí. Nejde o žádnou provokaci, ale o udržování pořádku a nezbytný příspěvek státu k zajištění bezpečnosti všech.

 

(LH) --- Detektory mají určit vládce.

 

(MR) --- Nikoli, slouží jako preventivní bezpečnostní opatření. Ostatně vládce Jeruzaléma je už dávno určen. Je jím Stát Izrael, který v nabídl Arabům kompromis: náboženskou správu Chrámové hory přenechal muslimské radě Waqf, jejímž nejvyšším představeným je jordánský panovník. Ne ovšem kvůli tomu, aby s jejím tichým souhlasem sloužila mešita Al Aksa jako skladiště zbraní proti nemuslimům (zejména Židům, kteří se na Chrámové hoře nesmějí ani pomodlit.)

 

(LH) --- Izrael nechce připustit vznik Palestinského státu.

 

(MR) --- Logicky: dokud se palestinští Arabové nevzdají teroru, což byla vstupní podmínka pro zahájení mírových rozhovorů mezi Izraelem a Arafatovou PLO, nelze o žádném státu pro palestinské Araby hovořit. Nutno ovšem dodat, že tato otázka je natolik komplikovaná, že vyžaduje samostatné pojednání.

Autor: Lubomír Stejskal | pondělí 24.7.2017 12:50 | karma článku: 40,61 | přečteno: 2156x