Prezident Zeman vs karlovarský filmový festival

4. 07. 2017 11:05:12
Bývalo dobrým zvykem, že karlovarský filmový festival ozvláštnil svojí přítomností prezident republiky. Platilo to o obou Václavech, Havlovi i Klausovi. Neplatí to ovšem o současné hlavě státu.

Miloš Zeman před časem, konkrétně 22/6 v pořadu Týden s prezidentem, který vysílá televize Barrandov (pořad sám je karikaturou toho, co si představujeme pod pojmem profesionální žurnalistika), opět připomněl svůj názor na karlovarský festival. Ten se nemění: k této vrcholné kulturní akci roku konané v zemí, jejímž je prezidentem, chová neskrývaný despekt.

Festival totiž považuje za snobskou záležitost, byť mu přiznává jistá pozitiva. Například hodnotné a opravdu zajímavé filmy. Ale, a to prohlásil už v minulosti, „stejně jako mucholapka přitahuje mouchy, přitahuje festival v Karlových Varech snoby“.

Ano, v tom má Miloš Zeman bezpochyby pravdu. Opakuji pro všechny, kdo si myslí, že Miloše Zemana z duše nenávidím: V tom má bezpochyby pravdu.

Jenomže ...

Snoby, samozřejmě skutečné celebrity, a žel i pseudocelebrity přitahuje každý takovýto podnik všude, kde ho pořádají. Od Benátek po Berlín, od Toronta po Cannes. Svět je takový, jaký je.

Položme ale otázku jinak. Jak by se musel festival ve Varech změnit, aby nebyl Milošem Zemanem považován za snobský?

Otázka je to poněkud zbytečná. Protože pokud se Jiřímu Bartoškovi a jeho týmu v minulých letech něco podařilo - a nebylo toho málo -, pak kromě jiného udělat z MFF akci nikoli pro snoby (či pouze pro snoby), ale také pro obyčejné lidi. V nejlepším významu tohoto slova. Festival má svoji jedinečnou atmosféru. Její součástí je i přátelský duch, který každoročně ovane nejen superhvězdy, ale i prosté návštěvníky. Do žil jindy ospalého lázeňského města vlije živou vodu.

Nemluvě o batůžkářích, kteří jsou nejzřetelnějším důkazem toho, že nejde o záležitost pouze pro snoby.

Budu upřímný. I já jsem kdysi vnímal festival podobně jako prezident. Tak tomu ale už dávno není. A to navštěvuji tento svátek stříbrného plátna nikoli s VIP kartičkou na krku, ale jako prostý smrtelník. Kdyby měl Miloš Zeman stejnou možnost, možná by také změnil názor.

Zastavme se u jeho argumentů, které uvedl v onom pořadu z 22/6.

Kdyby přijel, budou ho prý vozit v kočáře. Nebo tahat z jedné recepce na druhou. A dokonce: seznamovat s lidmi, od nás i z ciziny, kteří ho nezajímají.

Dovolím si oponovat: i kdyby kočárová jízda na programu byla (letos nikoli), může odmítnout a k hotelu Thermal na záhajení či ukončení přijet automobilem. Pokud by navštívil jedno nebo druhé, může se z následné recepce omluvit. A do třetice: ne všechny festivalové osobnosti, zejména pak zahraniční, jsou natolik nezajímavé, že by jimi musel prezident hostitelské země pohrdat. Pokud ho nezajímají lidé, kteří ve filmu a často na světové úrovni něco, ba nezřídka hodně znamenají, pak to o našem prezidentovi cosi vypovídá. Cosi neblahého.

Ať to třeba zní jako klišé, ale varský festival skutečně není o kočárech, recepcích nebo jiných, možná opravdu snobských záležitostech. Jde o významný kulturní podnik s mezinárodním přesahem. Přítomnost prezidenta republiky, bez ohledu na to, kdo jím je, vždy zvýší prestiž této přehlídky. Je i výrazem ocenění pro všechny, kdo celý rok, a zejména v čase jejího konání, dělají vše pro to, aby byla úspěšná. Počínaje zmíněným Jiřím Bartoškou a konče stovkami bezejmenných. Vždyť, viděno globálně, a ne pohledem, který končí u Jižních zahrad Pražského hradu, jde o vytvoření pozitivního obrazu celé České republiky.

Té republiky, jejímž je Miloš Zeman prezidentem. Ten to ovšem takto nevnímá. Jistě: navštívit MFF není jeho povinností. Nikdo ho nemůže nutit – a také nenutí. Je ovšem škoda, že hlava státu místo státnické velkorysosti dává přednost svému poněkud povrchnímu pohledu. Vyjádřeno lidovým úslovím: tentokrát pro stromy nevidí les.

Je to ale beznadějné. Prezident ignoruje festival letos a kdyby byl zvolen, ignoroval by ho i v budoucnu.

Ostatně příznačná jsou jeho slova, která pronesl v pořadu Týden s prezidentem:

  • Doufám, že se uvidíme někde jinde než karlovarském filmovém festivalu.

Adresátem této věty byl Jaromír Soukup, šéf televize Barrandov v roli moderátora relace. Ten se ovšem na festivalu rád blýskl. I se svojí partnerkou Kateřinou Brožovou. V pořadu ale prezidentovi oponovat a karlovarské přehlídky se smysluplně zastat nedokázal. Kdyby se totiž příliš stavěl na zadní, snadno by se mohlo stát, že by jeho televize o tak exkluzivního hosta přišla. A to je v principu horší (preventivní autocenzura na hranici devótnosti) než účast nějakého toho snoba na karlovarském MFF.

FESTIVALOVÉ FOTOSTŘÍPKY Z 3/7

... klapka, za klapkou Thermal, nad Thermalem příznivě vybarvená obloha. Vydařený den. (Foto zde a níže: archiv autora.)

... TV hovory na červeném koberci. Před Thermalem.

... některé záběry popis nepotřebují.

... na jedné z bezpočtu doprovodných akcí. Pro obyčejné lidi. Probíhá filmový kvíz.

... třešnička na dortu aneb vrchol toho všeho. Křišťálový globus. Spojen je se jménem světového významu: Moser.

... některé věci se nemění. Například billboardy s upoutávkami na festivalové filmy v řece Teplé.

... do Karlových Varů jsme jezdili dívat se na zajímavá auta u hotelových parkovišť už jako děti. To se nezměnilo.

... kde jsou filmy doma? V české televizi, říká upoutávka.

... projekce pořadu Na plovárně s Charlesem Aznavourem v areálu Domu České TV.

... koně a velbloud.

... relax pod majákem jednoho z mobilních operátorů. Hned vedle opravovaného Vřídla. Vskutku: Ne vše je na festivalu pro snoby.

Autor: Lubomír Stejskal | úterý 4.7.2017 11:05 | karma článku: 29.85 | přečteno: 3234x

Další články blogera

Lubomír Stejskal

Odpověď panu Pohankovi: Proč jsem byl vyhozen z blogu iDNES

Přesněji vyloučen z hlavní stránky a vyřazen z blogerské komunity. Můj soukromý blog na iDNES mi byl ponechán.

28.3.2024 v 20:44 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 4 | Diskuse

Lubomír Stejskal

O čem je můj Velký pátek, o čem jsou mé křesťanské Velikonoce

Důkaz budiž položen na přívlastek „křesťanské“, neboť o takové svátky v mém článku jde. Budeme v příštích dnech slyšet o Velikonocích mnoho slov, zejména v kázáních, číst spoustu úvah, zamyšlení a rozjímání.

28.3.2024 v 18:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 4 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Patří do porodnice automatické pušky, granáty, výbušniny a minomety?

Nesmyslná otázka, ovšem pokud hovoříme o porodnicích v českých zemích. Je ale na místě, jde-li o porodnici v Pásmu Gazy.

26.3.2024 v 13:27 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 15 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Premiéra: Poprvé v Praze trolejbusem

Od mládí, pravidelně od svých patnácti let, používám veřejnou dopravu. Vypěstoval jsem si k ní kladný vztah a rád se seznamuji s novinkami.

25.3.2024 v 21:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.94 | Přečteno: 235 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 312 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 4768 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 844

Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal  

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...