Lubomír Stejskal

Byla půvabná

12. 06. 2017 8:00:15
Obyvatelé kibucu Nahal Oz nacházejícího se v těsné blízkosti teroristy spravovaného palestinskoarabského teritoria Pásmo Gazy na ní mohli oči nechat. Pravá americká krása? Ne tak docela.

Nikki Haleová, současná velvyslankyně americké vlády v OSN, je po rodičích sikhského původu. Tedy Indo-Američanka. Také proto má její nádherná tvář exotický nádech. Ovšem o vzezření v jejím případě nejde. Ani o původní víru rodičů: velvyslankyně je křesťanka, členka protestantské United Methodist Church.

Navíc má jednu důležitou přidanou hodnotu. Asi málokdo ve službách současné Trumpovy administrativy je vnímán jako větší přítel Izraele. Nejde jen o formální přátelství, ale o vzácnou schopnost vcítit se do izraelské reality.

Haleyová nepřezírá neblahé skutečnosti ve snaze zalíbit se palestinským Arabům. Během své třídenní návštěvy Izraele, která začala ve středu 7/6, nejenže se setkala s vrcholnými politiky Státu a uctila oběti holocaustu v památníku Yad Vašem, ale navštívila také „kritická místa všedního života“ - kromě jiného kibucy u hranic Pásma Gazy a na izraelsko-libanonskou hranici. Na jihu hrozí permanentní nebezpečí ze strany teroristů Hamasu a spol., na severu od teroristů Hizballáhu.

Žít v tomto ohrožení není snadné, je to něco, co si my, kdo se nacházíme v teroristickém závětří ve středu Evropy, sotva dokážeme představit. Proto se mezi obyvatele těchto míst Haleyová vydala, aby vše viděla na vlastní oči.

Byla účastna čehosi mimořádně unikátního: hostitelé ji ukázali tunel Hamasu, který byl objeven nedaleko pohraničního kibucu Ein Hašloša. Tedy jeden z podzemních tunelů, do kterého vládci Hamasu investují peníze a materiál, aby pronikali do Izraele a na jeho území vraždili, případně unášeli a tímto způsobem si vynucovali propuštění svých teroristických soukmenovců z izraelských žalářů (nejlépe v poměru 1:1000).

Jednalo se o politickou návštěvu, která měla smysl. Je vždy příjemné hostit opravdového přítele. Její pobyt v Zemi izraelské můžeme současně chápat jako triumf i zadostiučinění pro izraelského velvyslance v OSN Dannyho Danona. Tento diplomat donedávna často osamocen říkal pravdu o tom, co se v oblasti děje; nyní má po svém boku spolehlivého politického přítele. Dokonce, po návštěvě Izraele, můžeme s jistotou konstatovat, že Haleyová tváří v tvář realitě je přítelem ještě věrnějším, protože uvědomělejším v tom pravém významu tohoto slova. Kdo chce, porozumí.

Byl to svátek pro všechny, kdo s Izraelem sympatizují. Jak řekl jeden obyvatel kibucu Nahal Oz: Byla půvabná.

Ano: Nikki Haleyová má nejen půvabnou tvář, ale také duši. Díky Bohu za ni.

... Nikki Haleová a Danny Danon v OSN. Tam, kde zasedá Valné shromáždění. Ona zastupuje Spojené státy, on stát jeden - Izrael. Prezident Trump neměl při výběru členů širšího týmu vždy šťastnou ruku, v jejím případě ale na 110 procent. (Zdroj: Jpost.com.)

... Nikki Haleová při rozhovoru s jedním ze svých průvodců. U tunelu zbudovaného teroristy nedaleko kibucu Ein Hašloša jím byl zástupce náčelníka generálního štábu izraelské armády generálmajor Aviv Kochavi - vpravo. (Zdroj: Times of Israel.)

... exkurze v tunelu. (Zdroj: Ynetnews.)

... vzácná návštěva (H) při rozhovoru s obyvateli kibucu Nahal Oz. (Zdroj Ynetnews.)

... na izraelsko-libanonské hranici. (Zdroj: Twitter Israel in Ireland.)

... snímek z kategorie kultovních, který nepotřebuje mnoho slov. Snad jen: velvyslankyně Haleová při modlitbě u jeruzalémské Západní zdi. (Zdroj: Twitter Nikki Haleyové.)

Autor: Lubomír Stejskal | karma: 22.55 | přečteno: 649 ×
Poslední články autora