Arabové v nesnázích aneb Učebnicový příklad politizace kultury

6. 06. 2017 10:25:53
Po Libanonu, kde byl nový akční film Wonder Woman z politických důvodů zakázán, řeší stejný „problém“ také v Jordánsku. Argumenty proti uvedení snímku jsou stejné: hlavní představitelka je Izraelka.

A co horšího: Gal Gadotová sloužila v armádě. Tuto skutečnost uvádí v podtitulku noviny Jordan Times (obr. 1). V článku říkajícím, že Mediální komise ještě nerozhodla, zda v Jordánsku bude či nebude povoleno promítání akčního filmu Wonder Woman.

Ještě než se u této skutečnosti zastavíme, připomeňme, že v Izraeli absolvují povinnou základní vojenskou službu (kromě Arabů) všichni – muži i ženy. Tedy všichni až na výjimky, která se však Gal Gadotové netýkala. Tedy i ona oblékla uniformu (obr. 2). Stejně tak jako někdejší izraelská tenisová jednička Šahar Peerová. A také ona se kvůli tomu stala terčem útoků. Vzpomínám si na leden 2010, kdy na ni během tenisového utkání v novozélandském Aucklandu pořvávala skupina proarabských aktivistů – právě kvůli službě v Obranném vojsku Izraele. Mozek ti lidé zřejmě nechali doma.

Ale zpátky do Jordánska. To má od 1994 uzavřenou s Izraelem mírovou smlouvu, ale nemalá část obyvatel (z nichž většina, jak se má za to, jsou palestinští Arabové) ustrnula ve svém myšlení před rokem 1994. A tito lidé, zejména aktivisté takřečené protinormalizační kampaně (Etharrak), nejsou bez vlivu.

Jordan Times citují názory, které jsou příznačné. Ammar Jumaa (19) si myslí, že film by měl být zakázán, protože hlavní postava (Gal Gadodtová) „podporuje izraelskou okupaci Palestiny“. Lara Shobakiová, obyvatelka Ammánu, je ještě ostřejší: "Gadotová podporuje izraelské zločiny proti lidskosti."

Nejsou to ojedinělé hlasy. Aktivisté protinormalizační kampaně vydali prohlášení, v němž uvádějí:

  • Připomínáme Jordáncům povinnost bojkotovat tento film. Odmítáme být komplici zločinů sionistů a zvyšování zisků z tohoto filmu. Arabské publikum nebude zataženo do projektů, které reprezentují sionismus a izraelskou armádu.

V pátek 3/6 šéf zmíněné Jordánské mediální komise Mohammad Quteishat (kterého web The Jewish Press označuje jako „jordánského cenzora“ - obr. 3) uvedl, že v záležitosti Wonder Woman (povolit či zakázat) rozhodnuto ještě není. Komise totiž musí přezkoumat každou scénu snímku, jestli je v souladu s „lokálními standardy a právními předpisy“. Je to tak trochu schizofrenní: pokud vadí hlavní představitelka (tak jako v Libanonu), pak je zkoumání jednotlivých scén poněkud nadbytečné. Leč – jiný kraj, jiný mrav.

Závěr: pakliže by chtěl někdo příklad toho, čemu se říká politizace kultury, tady ho má. Bez ohledu na to, jak Jordánská mediální komise ve věci Wonder Woman nakonec rozhodne. Pikantní je, že v Libanonu byly billboardy lákající na tento akční snímek rozmístěny (obr. 4) a přesto se do kin nedostal. Nenávist zastínila zdravý rozum.

Šťastné země, kde filmy, jež jsou avizovány na megaplakátech, jsou pak také promítány. Jak patrno, ne všude je to samozřejmé.

.. obr. 1/Jordánské noviny ve své webové verzi zdůrazňují, že hlavní hrdinka filmu Wonder Woman je bývalá příslušnice izraelské "okupační" armády.

... Gal Gadotová v uniformě Obranného vojska Izraele. Není pochyb o tom, že jí služba v armádě byla k užitku, pokud jde o budoucí účinkování v akčních filmech. (Zdroj: Inuth.com.)

... obr. 3/Podle webu The Jewish Press je Mohammad Quteishat, šéf Jordánské mediální komise, docela obyčejným cenzorem.

... obr. 4/Svět je plný paradoxů. Žena v Bejrútu mává na taxi poblíž billboardu propagujícího film, který se nakonec v libanonských filmech nesmí promítat. (Zdroj: Times of Israel.)

... obr. 5/Gal Gadotová jako Gisele Yashar v akčním titulu Rychle a zběsile 6 (Zdroj: Inuth.com.)

... obr. 6/ Takto vítali hlavní hvězdu filmu Wonder Woman doma. Telavivské mrakodrapy Azrieli Towers byly prosvětleny obřími nápisy Naše Wonder Woman (vlevo) a Jsme na tebe hrdí, Gal Gadot. Z Tel Avivu to není tak daleko do Bejrútu a Ammánu, ale pokud se uvažování týká, je ta vzdálenost nebetyčná. (Zdroj: Web Israel21c.)

Autor: Lubomír Stejskal | úterý 6.6.2017 10:25 | karma článku: 28.85 | přečteno: 1109x

Další články blogera

Lubomír Stejskal

Odpověď panu Pohankovi: Proč jsem byl vyhozen z blogu iDNES

Přesněji vyloučen z hlavní stránky a vyřazen z blogerské komunity. Můj soukromý blog na iDNES mi byl ponechán.

28.3.2024 v 20:44 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 21 | Diskuse

Lubomír Stejskal

O čem je můj Velký pátek, o čem jsou mé křesťanské Velikonoce

Důkaz budiž položen na přívlastek „křesťanské“, neboť o takové svátky v mém článku jde. Budeme v příštích dnech slyšet o Velikonocích mnoho slov, zejména v kázáních, číst spoustu úvah, zamyšlení a rozjímání.

28.3.2024 v 18:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 7 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Patří do porodnice automatické pušky, granáty, výbušniny a minomety?

Nesmyslná otázka, ovšem pokud hovoříme o porodnicích v českých zemích. Je ale na místě, jde-li o porodnici v Pásmu Gazy.

26.3.2024 v 13:27 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 15 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Premiéra: Poprvé v Praze trolejbusem

Od mládí, pravidelně od svých patnácti let, používám veřejnou dopravu. Vypěstoval jsem si k ní kladný vztah a rád se seznamuji s novinkami.

25.3.2024 v 21:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 8.41 | Přečteno: 258 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 314 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 18.06 | Přečteno: 361 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 4768 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 844

Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal  

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...