Nastal čas bránit se

V neděli 4/6 představil izraelský ministr pro strategické záležitosti Gilad Erdan představil v New Yorku novou iniciativu: 4IL. O co jde a proč vznikla?

 

Pro důvod jejího vzniku nemusíme chodit daleko do světa. Stačí zůstat na českém internetu, ba dokonce v diskusích pod články týkajícími se Izraele.

 

Dnes a denně jsme svědky bezpočtu pokusů o delegitimizaci Izraele, on line šíření lží a snah popírat historické vazby židovského národa k Zemi izraelské, Jeruzalému a tamní Chrámové hoře. Existuje globální protiizraelská kampaň známá jako BDS, jejíž aktivisté se všemožně snaží pomocí bojkotu, stažení investic a sankcí namířených výlučně proti izraelským firmám a společnostem prosadit realizaci jediného, propalestinkoarabského řešení tamního problému.

 

Připomenout můžeme sérii protiizraelských rezolucí v OSN. Nebo rezoluce v UNESCO, které popírají židovské dědictví týkající se Jeruzaléma a Chrámové hory. Text jedné z nich byl natolik skandální, že se v říjnu 2016 byla nucena ohradit se proti němu ve zvláštním usnesení Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR.

 

Naštěstí se po celém světě zformovala i druhá fronta. Dokazuje to i předchozí věta. Toto společenství je tvořené lidmi, kteří Izrael podporují, vyjadřují mu své sympatie a solidaritu – zkrátka při něm stojí. A právě této množině přátel Izraele má sloužit nová inciativa nazvaná 4IL. Jejím smyslem je bojovat proti lžím o Izraeli, zastavit protiizraelskou nenávist a šířit pravdu o židovském státu. A samozřejmě má ambici proizraelské aktivisty rozeseté všude po světě povzbudit a sjednotit.

 

Čili: Nastal čas bránit se.

 

Jádrem iniciativy a jakousi platformou pro všechny, kdo problém vnímají stejně jako tvůrci 4IL, jsou webové stránky a některé navazující aktivity včetně mobilních aplikací.

 

Tváří kampaně jsou dvě mladé ženy. Titi Aynawová, Miss Izraele z roku 2013 a americká herečka Ariel Mortmanová.

... hlavička webu iniciativy. Říká: Stop nenávisti. Každé dvě minuty jsou šířeny on line lži o Izraeli. Můžete to změnit!

 

... obrazová upoutávka  iniciativy 4IL. Vlevo nahoře logo, na snímku Titi Aynawová. Také zde text připomíná, že "nové lži o Izraeli jsou neustále šířeny on line. Je čas bránit se. Učiň tak nyní." (Zdroj: Jpost.com.)

... Titi Aynawová na blogu Bauty Contest.

 

... druhou tváří iniciativy 4IL je herečka Ariel Mortmanová. (Zdroj: Imgrum.club.)

 

Odkaz na web 4IL:

http://www.4il.org.il

Autor: Lubomír Stejskal | pondělí 5.6.2017 11:20 | karma článku: 27,16 | přečteno: 1010x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Slovo k migračnímu paktu

18.4.2024 v 21:36 | Karma: 0

Lubomír Stejskal

Je válka na spadnutí?

13.4.2024 v 23:55 | Karma: 0

Lubomír Stejskal

Už půl roku...

6.4.2024 v 23:12 | Karma: 0
  • Počet článků 4799
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 839x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal