Lubomír Stejskal

Veřejné umění, veřejná nahota

2. 06. 2017 8:00:13
Anebo také Svoboda tvorby vs svoboda financování. Tento problém se objevil na mezinárodní interdisciplinární kulturní přehlídce Israel Festival, která se koná každoročně v Jeruzalémě. Letos začala prvního června.

Každý takový kulturní podnik, tím více, pokud se jedná o akci mimořádně prestižní, vítá každou finanční injekci od státu, nejinak je tomu v Izraeli. Vláda letošní festival podpořila částkou 4,3 mil nových izraelských šekelů.

Ministryně kultury Miri Regevová nyní ale hrozí, že vládní finanční podporu stáhne. Vadí jí, že některá umělecká představení obsahují otevřenou nahotu (tzv. full-frontal nahotu, při níž jsou vidět pohlavní orgány). Konkrétně jde o dvě vystoupení uvedená v obrazové části níže.

Regevová tím okamžitě vyvolala kontroverzi. Umělci trvají na svobodě tvorby, která samozřejmě zahrnuje i nahotu. V tom mají bezesporu pravdu – a ani v nejmenším to nezpochybňuje ani ministryně. Argumentuje ovšem tím, co umělci ne vždy rádi slyší: svobodou financování. Říká, že nemá v úmyslu financovat z peněz daňových poplatníků "show nahoty". Nic takového prý nebylo při jednání o finanční podpoře domluveno. Důvod: Veřejně prezentovaná úplná nahota, i když je součástí uměleckého projevu, je v rozporu se základními hodnotami izraelské veřejnosti a Izraele jako židovského a demokratického státu.

Tak jako existuje svoboda tvorby, existuje i svoboda financování. To znamená, že neexistuje povinnost státu financovat aktivity (byť umělecké), které poškozují hodnoty společnosti a její identitu. Takový je v kostce postoj Miri Regevové. Odpůrci z řad umělců ovšem říkají, že se snaží poškodit svobodu tvorby, aby prosadila politickou agendu.

Tedy: dilema. Dlužno zdůraznit, že nikdo umělcům na festivalu nic nezakazuje, nejde o žádnou cenzuru. Jde o to, zda financovat něco, co z hlediska hodnot představuje problém. Ovšem problém můžeme vidět i z opačného konce: jestli stát přiškrcením „penězovodu“ nenutí umělce tvořit tak, aby to vyhovovalo jeho představě o tom, co ještě je a co už není přijatelné. Téma do diskuse.

Jisté nicméně je, že otevřená nahota bude ze své podstaty vždycky představovat jistý „problém“. Je tomu tak od okamžiku, kdy Eva s Adamem v ráji pojedli zakázané ovoce, načež byly „otevřeny oči obou dvou a poznali, že jsou nazí“ (biblická kniha Genesis, 3. kapitola, 7. verš).

OBRAZOVÁ PŘÍLOHA

... jedno z představení, jejichž součástí je otevřená nahota. Brazilské taneční vystoupení Pindorama. (Zdroj: Web festivalu.)

... tím druhým je španělské představení ¿Que Hare yo con esta espada? - Co budu dělat s tímto mečem? (Zdroj: Web festivalu.)

... izraelská ministryně kultury Miri Regevová v úřadu. (Zdroj: Artobserved.com.)

... přední strana elektronického průvodce přehlídky. (Zdroj: Web festivalu.)

Autor: Lubomír Stejskal | karma: 18.76 | přečteno: 998 ×
Poslední články autora