K půlkulatému jubileu lanovku

Mluví se o tom projektu už asi čtyři roku a nyní byl znovu a zřejmě definitivně oživen. V neděli (28/5) vláda schválila, že historická část hlavního města bude viditelná a hlavně dostupná z lanové dráhy.  

Mluvíme o Jeruzalému a plánu vybudovat na jeho jihovýchodní straně kabinovou lanovku. Ta usnadní statisícům návštěvníků izraelské metropole přístup k Západní zdi a dalším svatým místům a pamětihodnostem.

 

Plán byl schválen vládou u příležitosti padesátého výročí opětovného sjednocení města. Připomeňme, že Jeruzalém byl jednotnou metropolí nepřetržitě od starověku – s výjimkou let 1948-1967, kdy byl, podobně jako například Berlín, rozdělen v důsledku války. V červnu 1967 byla odvěká metropole izraelského národa po třech tisíciletích opět sjednocena a při příležitosti padesátého výročí osvobození bylo rozhodnuto dát jí to, co ještě nemá: kabinovou lanovku.

 

Důvody jsou ryze praktické. Uvádí je server Ynetnews: zhruba 130 tisíc návštěvníků Starého města týdně na jedné straně a na straně druhé nulové možnosti jakkoli modernizovat pozemní přístupové komunikace k turistickým magnetům. Cesty jsou vzhledem k topografickému charakteru této části města těsné, strmé a přeplněné a nelze je ani rozšiřovat, ani budovat nové. Lanovka se tudíž jeví jako optimální řešení.

 

Jakou má tedy plán podobu a základní parametry? Více je zřejmé z obrázku 1 níže: lanovka „obkrouží“ Staré město od jihu, sestávat bude ze čtyř stanic, její délka má být necelého půldruhého kilometru. Začátek bude u bývalého vlakového nádraží „First Station“, které dnes slouží jako kulturní, nákupní a společenské centrum, pokračovat bude k Hnojné bráně, odkud je přístup k Západní zdi, dále na Olivetskou horu a poslední zastávkou bude Getsemanská zahrada. Projekt má stát 200 milionů nových izraelských šekelů (kurz dle XE Currency Convertoru z 31/5 byl 1NIS = 6,62 CZK) a pokud půjde vše podle plánu, dokončen by měl být v roce 2021. Lze ovšem počítat s komplikacemi, neboť trasa povede částí města, kterou si sveřepě nárokují Arabové jako metropoli tzv. Státu Palestina.

 

Osobně považuji lanovku nad Starým městem za fascinující myšlenku, která dodá Jeruzalému novou tvář a nabídne všem, kdo do ní nastoupí, jedinečné obrazové zážitky.

 

... obr. 1/ Trasa lanovky: z bodu 1 ("First Station" - mimo snímek), k Hnojné bráně (2), odkud mohou návštěvníci pokračovat k Západní zdi, dále na Olivetskou horu (3) a jako poslední zastávka je Getsemanská zahrada. (Podklad: Web Jerusalem Construction News.)

 

... obr. 2/Vizualizace na webu Jerusalem Contruction News. Moderní tvář Jeruzaléma.

 

... obr. 3/Vizualizace na webu Ynetnews. Jedna ze stanic budoucí lanovky.

Autor: Lubomír Stejskal | středa 31.5.2017 18:25 | karma článku: 15,03 | přečteno: 260x