Nejen hokejem živ je člověk

Ale také třeba kopanou. Nejen u nás. I jinde. Třeba v Izraeli, kde v sobotu 20/5 končí nejvyšší fotbalová liga.

Zastavme se nyní u první fotbalové ligy, přesněji u horní šestičlenné skupiny play off, v níž se bojuje, přesněji bojovalo o titul. Mistr je znám už před koncem: Hapoel Beerševa. Stejně jako v minulé sezoně. Nyní má 82 bodů, druhé Maccabi Tel Aviv o deset méně. Předstižena Beerševa být nemůže a může se těšit na druhé předkolo evropské Champions League 2017/2018.

 

Ani Maccabi Tel Aviv o post vicemistra nepřijde. Aktuálně třetí Bejtar Jeruzalém má 57 bodů, tedy o patnáct méně. Maccabi bude tudíž hrát Evropskou ligu UEFA 2017/2018. Zatím ale není jasné, zda nastoupí do druhého nebo prvního předkola, protože je finalistou izraelského Poháru státu. Ale o tom níže.

 

Nejatraktivnější bude souboj o třetí místo nejvyšší ligy, neboť to ještě zaručuje Izraeli účast v Evropské lize. Jak již řečeno, jeruzalémský Bejtar má před sobotním závěrečným zápasem 57 bodů, ale pozor – čtvrtý tým Maccabi Petach Tikva bodů padesát pět. Variant je několik: Bude-li Bejtar úspěšný, zůstane třetí a má cestu do Europa League otevřenou. Vzhledem k lepšímu skóre oproti Petach Tikvě (+15 ku +8) si může dovolit remízu, zatímco Petach Tikva musí bezpodmínečně vyhrát – a doufat, že Jeruzalém nebude úspěšný.

 

Jenomže ani tím varianty nekončí. Do hry vstupuje „telavivské“ finále Poháru státu, v němž se 25/5 střetnou Maccabi Tel Aviv a Bnej Jehuda Tel Aviv. Klub Bnej Jehuda skončil v první lize hodně dole, jedenáctý ze čtrnácti – Maccabi je tedy favoritem. Pokud zvítězí, udělá tím velkou službu Bejtaru i Petach Tikvě, neboť v tom případě Maccabi Tel Aviv čeká 2. předkolo Evropské ligy a do jejího prvního předkola se dostanou jak Bejtar Jeruzalém, tak Maccabi Petach Tikva, a to bez ohledu na to, zda skončí na třetí či čtvrté pozici. Ovšem v případě, že pohárovou trofej získá tým Bnej Jehuda, do Evropské ligy nastoupí pouze tým, který skončí v izraelské nejvyšší lize třetí. Proto je souboj o třetí místo tak důležitý.

 

KDO S KÝM V ZÁVĚREČNÉM KOLE SKUPINY O TITUL/20. 5. 2017

  • Hapoel Beerševa vs Bnej Sachnin
  • Maccabi Haifa (s Čechem Kamilem Vackem) vs Maccabi Petach Tikva
  • Maccabi Tel Aviv – Bejtar Jeruzalém

 

Týmy Bnej Sachnin a Maccabi Haifa mají 48 a 44 bodů a jsou, pokud je o účast v klubové Evropě, ze hry.

 

Senzací ročníku je ovšem sestup jednoho z předních izraelských klubů, Hapoelu Tel Aviv, do druhé národní ligy. Došlo k tomu nikoli kvůli chabým sportovním výkonům, tedy ne výlučně, ale také kvůli byrokratickému zásahu. Klub se dostal do finančních problémů, následovala tzv. administrace a redukce 9 bodů. Hapoel spadl po 17. kole z desátého na poslední místo (14.), místo šestnácti bodů měl náhle bodů sedm a bylo na něm, jak se s tím vypořádá.

 

Záležitost byla otevřená do posledního kola skupiny o udržení, které se hrálo 13/5. Připomeňme, že do 2. národní ligy sestupují dva kluby. Před závěrečnými zápasy vypadalo dno tabulky takto:

 

  • 12. Aškelon … 29 bodů
  • 13. Hapoel Tel Aviv … 28 bodů, gólová diference -5
  • 14. Kfar Saba … 28 bodů, g. d. -18 

A jak to dopadlo? Aškelon zvítězil a první lize se udržel. Kfar Saba sice zvítězila, ale posunula se na předposlední místo a tudíž sestoupila. Hapoel Tel Aviv pouze remizoval a sestoupil z poslední příčky.

 

Zklamání to bylo veliké. Tak snad zase za rok.

 

Konečné výsledky najdete ve sportovní sekci českého zpravodajského webu  Eretz.cz.

 

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 19.5.2017 12:15 | karma článku: 9,39 | přečteno: 238x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Slovo k migračnímu paktu

18.4.2024 v 21:36 | Karma: 0

Lubomír Stejskal

Je válka na spadnutí?

13.4.2024 v 23:55 | Karma: 0

Lubomír Stejskal

Už půl roku...

6.4.2024 v 23:12 | Karma: 0
  • Počet článků 4798
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 840x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal