Lubomír Stejskal

Nemít zbraň, je zřejmě po smrti

19. 05. 2017 9:15:18
Osmnáctý květen, den jako každý jiný. Obyvatel osady Itamar v Samaří nastartoval svůj chevrolet a vydal se za nákupy. Netušil, že ho za několik hodin čeká horor.

Cestoval směrem k jihu do supermarketu Rami Levy. Nachází se v Judeji, v sousedství Shaar Binyamin Industrial Parku severně od Jeruzaléma. Vede tam silnice č. 60 spojující Beerševu v Negevu s galilejským Nazaretem na severu.

Řidič musel projet městem Hawara (Huwwara) – a tady začaly jeho problémy. Na hlavní ulici se konala protiizraelská demonstrace asi dvou set místních. Auto muselo kvůli davu zpomalit, kolem něj se shlukli politicky rozvášnění Arabové, vrhali po voze kameny a snažili se dostat dovnitř. V tom jim sice zabránil centrální zámek, byla ovšem otázka času, kdy rozbitými okny vyvlečou řidiče ven – a co by se dělo pak, raději nedomýšlet. Izraelec neměl ani možnost rychle ujet, protože cestu mu zatarasila sanita Červeného půlměsíce, jak je patrné z obrázků níže.

Dokonalá past. Sám proti absolutní přesile, než přijedou hlídkující vojáci, může být pozdě. Zbývalo jediné: bránit se pomocí zbraně. (Nelze nebýt v této části světa ozbrojen, byla by to křišťálově čistá pošetilost, hazard s vlastním životem.)

Řidič vystřelil, patrně ne jednou. Podařilo se mu běsnící dav zastavit – a tím si zachránil život. Bilance sebeobranné akce? Jeden zastřelený mladý Arab a ne příliš vážně zraněný arabský fotograf pracující pro agenturu AP.

Zakrátko dorazil jeep s izraelskými vojáky a ti toto šílenství ukončili střelami se slzným plynem. Obyvatel Itamaru měl za sebou patrně nejhorší den svého života – ale mohl se vrátit ke své rodině. Měl štěstí: neputoval do márnice.

Záležitost má také své právní důsledky, armáda zahájila vyšetřování, k výslechu byl pozván rovněž postižený, ale jako svědek, nikoli obviněný.

Izraelský ministr školství Naftali Bennett ve vyjádření vyhodnotil chování řidiče jako nutnou obranu:

  • Občan Izraele byl krutě napaden skupinou arabských teroristů, kteří házeli kameny na jeho vozidlo a snažili se ho dostat. Aby zabránil lynči, začal proti útočníkům střílet a jednoho z nich zabil.

Kdo druhému jámu kopá, sám do ní padá, říká české přísloví. Více bude zřejmé z obrazové přílohy.

... scéna z útoku na Izraelcův vůz(A). ND - nepřátelský dav, šipka ukazuje pokus Arabů otevřít dveře auta, vpravo sanita blokující odjezd. Co v takové situaci dělat? Střílet, máte-li čím. (Zdroj: Web Arutz Sheva.)

... jak byste se cítili jako řidiči uvnitř vozu? (Arutz Sheva)

... stejná otázka jako u předchozího snímku. (Arutz Sheva)

... čelní sklo po útoku fanatiků. (Web Jpost.com.)

... takovýto záběr z útoku přinesl server One America News Network. Normálně uvažující člověk se nevyhne otázce, proč to ti lidé vlastně dělají. Proč místo toho nezvelebují svoji autonomii třeba prací?

... zadní okno se útočníkům rozbít podařilo. (Times of Israel)

... scéna krátce poté, co se izraelské armádě podařilo dav rozptýlit pomocí slzného plynu (3). 1 - Izraelcovo auto, vpravo sanita bránící mu v jízdě, 2 - armádní jeep, 4 - anténa všudypřítomné televize. (Arutz Sheva)

... závěrem mapa pro lepší orientaci. 1 - nákupní centrum Rami Levy, 2 - místo incidentu, 3 - bydliště napadeného Izraelce, mimochodem sociálního pracovníka a otce osmi dětí. Ty o tatínka díky Bohu nepřišly. (Podklad: Google Maps.)

Autor: Lubomír Stejskal | karma: 34.90 | přečteno: 1169 ×
Poslední články autora