Lubomír Stejskal

Ke krizi kolem gazské elektrárny

21. 04. 2017 12:50:14
Letos je tomu už deset let, co se v Pásmu Gazy ujalo násilně moci teroristické hnutí Hamas, které vypudilo Fatah. Jeden z výsledků jeho vládnutí? Tento týden (17-23/4) došlo palivo jediné gazské elektrárně.

Říká se, že kdyby komunisté vládli na Sahaře, po čase by se tam musel dovážet písek. Když se moci ujmou teroristé, není to o nic lepší. Mají totiž všechny možné priority, jen ne tu nejpodstatnější: starat se o blaho těch, nad nimiž chtějí panovat. Kdyby tomu bylo jinak, problém s elektřinou v Pásmu by bylo dávno vyřešen.

Ten má ovšem více aspektů; jedním z nich i ukázková, téměř bratrská vnitroarabská (ač nerad, použiji módního výrazu vnitropalestinská) „jednota“. Arabové dokážou být jednotní nanejvýš, pokud jde o nenávist vůči Izraeli, jinak si jdou (a bylo tomu tak vždy) nesmlouvavě po krku. Příkladem budiž zvýšení daně za motorovou naftu, která je z Izraele dopravována do Pásma Gazy. (Tamní elektrárna používá k výrobě elektrického proudu dieselové agregáty.)

Tto daň ovšem nezvýšil Izrael, nýbrž Palestinskoarabská národní samospráva (PNA) vládnoucí na Západním břehu. Co ta s tím má společného? Je to prosté. Hamas, který zavile nenávidí Izrael, mu přece nebude platit – za něco, co mu Izrael dodává. Logické, že? Celý ten Kocourkov funguje následovně: Izraelcům za naftu zaplatí PNA a té peníze vrátí Hamas. Tak tomu bylo do nedávna, kdy PNA zvýšila daň za palivo s poukazem na to, že nebude provozu gazské elektrárny dotovat. Hamas kontroval tím, že přestal za naftu platit zcela. Došlo k nevyhnutelnému: nejsou peníze – není nafta. A bez nafty elektřina. (Ne tak úplně, protože kromě gazské elektrárny je do Pásma dodávána energie z Izraele a Egypta.)

Krize kolem elektrárny se dostavila letos v lednu. Když byly zásobníky na suchu, pomohly Turecko a Katar. Zajistily (zaplatily) palivo na tři měsíce. Ten čas nyní vypršel a zásobníky jsou opět prázdné. Co bude dál? Údajně příští týden mají obě strany (Hamas a Fatah) o nastalé situaci jednat. Pak snad budeme vědět víc.

Není vyloučeno, že se k tématu ještě vrátím, pro tuto chvíli alespoň několik dostupných čísel:

  • Cena za litr motorové nafty před zvýšením daně ... 1,08 nových izraelských šekelů (NIS)

  • Cena za litr motorové nafty po zvýšení daně ... 5,08 NIS (dle serveru Jpost.com)

Procentuální podíl na dodávané elektřině pro Pásmo Gazy (v době kdy gazská elektrárna fungovala):

  • elektřina dodávaná Izraelem ... 43%

  • elektřina dodávaná Egyptem ... 10%

  • elektřina dodávaná gazskou elektrárnou ... 25%

  • deficit ... 22% (dle webu organizace Gisha)

... elektrárna v Gaze./Zdroj: Web Worldbulletin.

Autor: Lubomír Stejskal | karma: 22.88 | přečteno: 676 ×
Poslední články autora