Lubomír Stejskal

Egypt: Výjimečný stav rozšířen o zákaz nočního vycházení

20. 04. 2017 15:37:04
Toto nařízení vydal ve středu (19/4) egyptský premiér Ismail Šarif. Jakkoli to zní zlověstně, na turistiku vliv nemá. Jde naštěstí o opatření týkající se jen omezeného teritoria.

Konkrétně: hovoříme opět o severovýchodní části Sinajského poloostrova. Tam byl vyhlášen výjimečný stav už v roce 2014 a každé tři měsíce je obnovován. Nyní sice platí (po schválení Sněmovnou reprezentantů Egypta od 11/4) v celé zemi, ale pouze ve vybraných částech Sinaje byl „obohacen“ zákazem vycházení. Ten má následující režim:

  • město Ariš ... od 01,00 do 05,00 hod. místního času;

  • oblast El Ouga (u přechodu Nicana na hranici s Izraelem) a pohoří Halal, egyptská část Rafahu u Pásma Gazy a pobřežní oblast ... 19,00 až 06,00 hod.

... orientační mapa. 1 - Ariš, 2 - pobřežní oblast, 3 - Rafah, 4 - El Ouga, 5 - pohoří Halal./Podklad: Google Maps.

Současně armáda oznámila 20/4 , že při vojenské operacích v severní a centrální části Sinaje byl zlikvidován jeden z lídrů tamní odnože Islámského státu a dalších osmnáct teroristů, z nichž jedenáct patřilo k buňkám působícím v guvernorátech nilské Delty. Armádní mluvčí plk. Refai doplnil tuto informaci na facebook obrazovými materiály, z nichž tři uvádím níže. Upřesňující zprávy uvádějí, že zlikvidování byli tři top teroristé IS na Sinaji: jeden prominentní lídr, šéf výboru pro právo šaría a terorista mající na starosti výslechy. Jména zatím oznámena nebyla. Je-li zpráva pravdivá, náleží Káhiře další gratulace. Byť je nutné počítat s krvavou odplatou, neb jsme s teroristy ve válce.

... likvidace teroristů na Sinaji (I)

--- likvidace teroristů na Sinaji (II)

... likvidace teroristů na Sinaji (III)

Autor: Lubomír Stejskal | karma: 13.18 | přečteno: 351 ×
Poslední články autora