Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dělá Ladislav Jakl správnou věc?

„Každého půl roku vyleze Jakl a bojuje s Časem,“ píše v diskusi pod jeho článkem (Neexistuje žádný zimní čas ...) Jan M. A dobře dělá. Kdo? Ladislav Jakl samozřejmě.

Tak jako je nutné stále a „do omrzení“ připomínat hrůzy, zločiny a zvěrstva německého nacionálního socialismu a komunismu všech variant, je nutné vždy na konci března připomínat pravdu o letním čase. Ladislav Jakl to činí a patří mu za to můj dík. Lépe než on bych argumentovat nedokázal.

 

Letním časem oblbujeme sami sebe.

 

Jiný diskutující, pan Václav Ch. píše:

 

  • … jsem pro zrušení této zbytečnosti, ale žíly mi to vůbec netrhá, protože můj život se neřídí státně nařízeným časem a doporučuji všem, komu se změna času nehodí, aby se v prvé řadě zbavili své závislosti na státně řízeném času.

 

Co je to s prominutím za nesmysl? Jak se obyčejní lidé – zhusta zaměstnanci závislí na pevně stanovené pracovní době – mohou zbavit závislosti na státně řízeném času???

 

Uvedu příklad, jeden z mnoha, který je současně patří do mého arzenálu argumentů proti letnímu času.

 

Kdo pracuje od šesti ráno a dojíždí, musí vstávat – a tady se opírám o jeden konkrétní případ - ve 4:00 hod. - tedy v době, kdy letní čas v ČR neplatí (listopad až březen). Jakmile se z nařízení režimu změní druhá hodina nad ránem na třetí hodinu nad ránem (letos 26/3), znamená to, že onen člověk nevstává ve 4:00, ale ve 3:00 – slovy tři hodiny po půlnoci. Neboť mu pracovní doba nezačíná v 6:00, ale v 5:00 hodin (že hodinky ukazují 6:00 je jen „virtuální realita“).

 

Doporučuji vám, bojovníkům za letní čas, abyste si to tak měsíc zkusili: bez ohledu na to, kdy vám začíná pracovní doba, zkuste vstávat ve tři hodiny SEČ (tj. ve 4:00 SELČ). Pak si založte blog a napište – po pravdě – jak jste se cítili, co únava, co zívání a hlavně, kdy jste chodili spát u vědomí toho, že vstáváte ve 3:00 SEČ/4:00 SELČ. Moje další otázka: K čemu vám bylo světlo do 22 hodin SELČ (21:00 SEČ), kdybyste po tak krutém každodenním vstávání padali únavou?

 

Jak se takový člověk (zaměstnanec bez řídící funkce a tudíž bez privilegií) má zbavit závislosti na státně řízeném čase? Nepřetočit si hodinky o 60 minut dopředu a chodit do práce „na sedmou“ (podle SELČ), ačkoli by přicházel na pracovistě úplně stejně jako v době, kdy LČ neplatí? Jak dlouho by mu asi vydrželo, než by s ním ve firmě vyběhli jako s horkým popelem?

 

LETNÍ ČAS V EGYPTĚ

Jak se dá s LČ kouzlit je zřejmé na příkladu Egypta. Vybral jsem období 2010 až 2019 (viz tabulku níže – obr. 2), kde se dělo toto:

 

  • V roce 2010 byl LČ zaveden 30. dubna, nicméně v období ramadánu byl zrušen (země se vrátila ke svému standardnímu času), aby hladovějící muslimové mohli začít dříve hodovat. Podle vzorce čím dříve nastane (na hodinách) západ slunce, tím dříve usednou k večeři; konkrétně jde o jednu hodinu. To znamená, že od 11. srpna do 9. září platil standardní čas a o půlnoci 10. září se vrátil čas letní (jak je patrné z oznámení, které jsme nalezli na hotelovém pokoji během 9. září - obr. 1). Platnost standardního času pak byla obnovena 1. října 2010.
  • V následujícím roce 2011 došlo k první revoluci (protimubarakovské), moci se ujala vojenská rada a ta bez skrupulí letní čas zrušila (jak snadno to jde, když nejste členy EU – stačí jeden vládní dekret).
  • Tento stav, tedy bez LČ, trval také v letech 2012 a 2013. Výhoda pro turisty ze zemí, kde platil SELČ: v době jeho platnosti byl čas (na hodinách) u nás a v Egyptě stejný.
  • V létě 2013 zažila země druhou (protimursíovskou) revoluci a v roce následujícím začaly opět „šachy“ s letním časem. Platit začal 16. května 2014, přerušen byl v období ramadánu od 27. června do konce července, kjeho obnovení došlo 1. srpna 2014 a návrat ke standardnímu času mohli naši turisté zaznamenat 26.září 2014.
  • V dalších letech bylo rozhodnuto LČ neobnovovat, tak tomu bylo předloni, loni a podle všeho také letos bude Egypt bez LČ (i když zde více než jinde platí nikdy neříkej nikdy, viz v minulých týdnech změny týkající se ceny vstupního víza). Podle tabulky na obr. 2 by neměl být LČ obnoven ani v letech 2018 a 2019.

 

Závěrem perlička. V letech, kdy v Egyptě LČ oficiálně nemají, se s ním v této zemi můžete setkat. Některé hotely, není jich mnoho, si LČ samy zavádějí, zřejmě proto, aby vytvořily iluzi, že slunce zapadá později. Například na jaře a na podzim je už kolem sedmé večer tma jako v pytli (a západ slunce je určujícím termínem pro zavírání pláží, plážových barů, bazénu aj. Atrakcí) a zavedením hotelového LČ se to všechno posunuje o hodinu. Na tuto skutečnost je třeba dát si pozor, neboť není úplně vždy zřejmé, který časový údaj (např. odjezd busu na letiště či výlet) je ve standardním a který (např. otevření restaurace v hotelovém letním čase či začátek animačního programu) v hotelovém letním čase.

... obr. 1/Oznámení na hotelovém pokoji v komplexu Sonesta na tabské riviéře na Sinaji o zahájení platnosti letního času po ramadánové přestávce. Foto: Autor článku.

 

...obr. 2/Přehled ukazující termíny začátku a konce letního času v Egyptě v letech 2010-2019. EET = Východoevropský čas (totožný se standardním místním časem v Egyptě), EEST = Východoevropský letní čas, UTC = Světový koordinovaný čas (totožný s GMT), DST = letní čas.  Zdroj: Web Timeanddate.com.

Autor: Lubomír Stejskal | úterý 28.3.2017 16:50 | karma článku: 21,91 | přečteno: 931x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

K odchodu R. Kielbergerové (z blogu)

Z četby článků a diskusí na blogu iDNES jsem před pár dny pochopil, že stránka autorky Radky Kielbergerové bude 23. dubna 2024 zrušena. Se vším všudy.

23.4.2024 v 23:18 | Karma: 0 | Přečteno: 29x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Řešení pro Íránce

Existuje vůbec? Někteří z nich jsou přesvědčeni, že ano. A také na tom řešení aktivně pracují. Samozřejmě v zahraničí.

23.4.2024 v 17:24 | Karma: 0 | Přečteno: 13x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Teror v Jeruzalémě. Zajímá to vůbec někoho?

Představte si, že stojíte na chodníku a se třemi přáteli o něčem diskutujete. Pak se přiřítí bílé osobní auto, vaše přátele nabere na kapotu, vymrští je do vzduchu a pokračuje do prudké pravotočivé zatáčky.

22.4.2024 v 13:13 | Karma: 0 | Přečteno: 22x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Proč jsem měl rád Josefa Laufera

Mám rád každého umělce, který tak či onak participoval na fenoménu známém jako Křesťanské songy Luboše Svobody, potažmo manželů Svobodových.

21.4.2024 v 18:26 | Karma: 0 | Přečteno: 31x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Sebevražedná adorace teroristů

Zilveren Camera (Stříbrná kamera) je nejprestižnější nizozemská cena pro fotožurnalisty a fotografy – dokumentaristy.

21.4.2024 v 15:20 | Karma: 0 | Přečteno: 20x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Stát chtěl kvůli podvodu po elektrárně miliardu a půl, soud obžalované zprostil

24. dubna 2024  11:14

Státní podporu v hodnotě stovek milionů korun získala firma provozující jednu z největších českých...

Za znásilnění a pokus o vraždu patnáctileté dívky dostal Ukrajinec 19 let

24. dubna 2024,  aktualizováno  11:08

Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...

Noci zůstávají mrazivé. Ze čtvrtka na pátek spadne teplota pod nulu na celém území

24. dubna 2024  11:05

V nadcházejících dnech bude v ČR opět mrznout, v noci na čtvrtek budou podle ČHMÚ přízemní mrazíky...

Ředitel ČT považuje Etický panel za důležitý. Hledá nové členy

24. dubna 2024

Před Velikonocemi rezignovali členové Etického panelu České televize (ČT) kvůli sporům s ředitelem...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 4807
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 838x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal