Lety Rusů do Egypta: Nejnovější vývoj

K poněkud překvapivému „zvratu“, ovšem jenom na první pohled, došlo v pátek (17/2) v záležitosti obnovení letů mezi Ruskem a Egyptem, které jsou od pádu ruského stroje na Sinaji posledního října 2015 pozastaveny.

Ačkoli se mohlo zdát, že se v této věci nic zásadního neděje, opak je pravdou. Ruská vláda informovala na svém webu, že schválila rusko-egyptský letecký bezpečnostní protokol. Jeho klíčovým bodem je ustanovení, že ruští experti budou mít právo monitorovat stav bezpečnostních opatřeních a postupů na egyptských mezinárodních letištích (těch jejich sektorů, které se týkají letů do RF – LS), a to ve všech jeho oblastech. Agentura TASS zmiňuje monitoring letadel, cestujících, nákladu, zavazadel, pošty, cateringu a palubního zásobování.

 

S tím musí samozřejmě souhlasit egyptská strana. Proto je v brzké době očekáván v Moskvě egyptský ministr civilního letectví Sherif Fathy a předpokládá se, že se k protokolu vyjádří kladně.

 

Zbývá poslední otázka: Kdy? Kdy budou lety obnoveny a tedy kdy se do egyptských destinací vrátí ruští turisté. Odpověď je ovšem opět nekonkrétní. Vše závisí na tom, čteme na webu ruské vlády, jak bude egyptská strana úspěšná v plnění (ruských) bezpečnostních požadavků.

 

 

... informace o schválení protokolu týkajícího se bezpečnosti letecké dopravy mezi RF a Egyptem na webu kremelské vlády.

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 17.2.2017 19:15 | karma článku: 19,34 | přečteno: 654x