Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Slovo k plakátu: Svatí proti apartheidu

V tomto týdnu skončila skupinová fáze Evropské ligy UEFA. S výjimkou jednoho zápasu to bylo ve čtvrtek osmého prosince.

Tou výjimkou bylo utkání italského týmu US Sassuolo Calcio proti belgickému Genku. Silná mlha na severu Itálie si vyžádala posunutí o jeden den.

 

Jediným českým týmem, který uspěl, to znamená, že postoupil do vyřazovací části, byla Sparta Praha.

 

Jediným izraelským týmem, který uspěl – postoupil, byl Hapoel Beerševa. Představovat jistě netřeba; Hapoel i Sparta hrály ve stejné skupině.

 

Sparta postoupila suverénně, z čela tabulky, Hapoel se štěstím – a svým způsobem i senzačně, protože je to vůbec poprvé v jeho ne příliš časté účasti v evropských klubových soutěžích, kdy nejenže hrál ve skupině (tedy probojoval se kvalifikačními předkoly), ale jde dál.

 

Postoupil z druhého místa, když měl stejný počet bodů jako anglický Southampton (osm). Ten disponoval v konečné bilanci lepším celkovým skóre 6:4 ku 6:6, ale rozhodlo pravidlo o vzájemných zápasech, které vyzněly lépe pro Hapoel. Doma v Beerševě skončil duel bez branek, na St. Mary´s stadionu 1:1. Jak patrno, vše určil jediný gól Hapoelu vstřelený na hřišti soupeře.

 

Však také bylo v Southamptonu zklamání převeliké.

 

Za zmínku stojí, že ačkoli Hapoel dvakrát podlehl Spartě, podařil se mu husarský kousek, pokud jde o Inter Milán (který je pro mě osobně největším negativním překvapením skupiny K). Beerševa Inter v obou vzájemných zápasech porazila, na San Siru dokonce 2:0 (tady jsem začínal věřit, že by tým z Negevu mohl ze skupiny postoupit) a v odvetě doma na stadionu Yaakova Turnera (obr. níže) 3:2.

 

Už proto si klub, který mohl být považován papírově za outsidera (ve srovnání s týmy z anglické Premier League, italské Serie A a koneckonců i z nejvyšší české ligy dozajista), za svůj výkon postup zaslouží. Všichni (kdo EL sledujeme) teď napjatě čekáme na pondělní (12/12) los vyřazovací části – a držíme palce.

 

Nebyli by to ovšem palestinští Arabové a jejich podporovatelé, aby před zápasem Southampton – Hapoel Beerševa nepřinesli před St. Mary´s Stadium své politické polínko. To mělo následující podobu:

 

Na obrázku, který publikoval web Mirror, vidíme sloganSaints against apartheid – Svatí (přezdívka klubu) proti apartheidu. Proti tomu těžko něco namítat. Je to totéž, jako kdyby tam stálo Svatí proti kouření. Ovšem kdyby nad tím byl nápis Svobodu pro kuřáky, nějak by to nešlo dohromady.

 

A tady je zakopán pes.

 

Svatí jsou sice proti apartheidu, jak čteme, ale pokud na stejný plakát někdo připíše  Free Palestine (obr. níže), má to docela jiný kontext. Nejen jednostranně (protiizraelský) politický. Slova Free Palestine to celé totiž staví na hlavu. Navíc je zřejmé, že „proti apartheidu“ nejsou ani tak Svatí, jako spíše propalestinští aktivisté.

 

Proč si myslím, že je to celé postavené na hlavu? Jde tu jednoznačně myšlen apartheid izraelský. Vztáhneme-li tento termín na izraelskou kopanou, musíme se autorů plakátu zeptat, co tím chtěl básník říci? Neboť v izraelských klubech hrají nejen Židé, ale spolu s nimi, kromě cizinců, také místní Arabové. V nejvyšší soutěži Ligat Haal působí většinově arabský klub Bnej Sachnin (momentálně na sedmém místě ze čtrnácti; v sezoně 2003/2004 vyhrál prestižní Pohár státu). Ani v národním týmu nenajdeme pouze židovské hráče, ale například beduína (Taleb Tawatha - obr. níže) nebo člena komunity izraelských Čerkesů (Bibras Natkho).

 

Tak o jakém apartheidu je tu řeč?

 

Inu ovšem: v souladu s heslem „podle sebe soudím tebe“ se věci mají poněkud jinak. Specifickou formu apartheidu hlásají Arabové v Předjordánsku (v Judeji a Samaří či na Západním bčřehu – jak je libo). To oni nechtějí na tomto teritoriu žádné Židy, to oni nesnesou ve svém sousedství židovské fotbalové kluby – a jejich existenci hystericky politizují. Ačkoli v nejvyšší izraelské fotbalové lize nepůsobí žádný klub z oblasti předjordánské Judeje nebo Samaří (Západního břehu), půl tuctu týmů z této části Země izraelské hraje v nižších soutěžích – pro ty, koho to zajímá: v 2. národní lize Hapoel Katamon Jeruzalém, který používá hřiště v judském městě Maale Adumim, v lize Alef Hapoel Bikat Hayarden, v lize Bet jsou to Bejtar Givat Zeev a Bejtar Ironi Maale Adumim, v lize Gimel pak Ironi Ariel a Hapoel Oranit. Všechna tato mužstva jsou samozřejmě nedílnou součástí svých lig, to znamená, že hrají s ostatními kluby nacházejícími se uvnitř linie příměří, která platila do června 1967, přičemž kluby z „vnitřního“ Izraele hrají zase u nich.

 

Hrajeme fotbal, děláme sport, ne politiku, říkají Izraelci. Arabové označovaní ne zcela výstižně jako  Palestinci (ale tisíckrát opakovaná nesprávnost se nakonec ve světě, který komára cedí a velblouda pojídá, stejně ujme) ovšem dělají na prvním místě politiku a pak teprve to ostatní. Což samozřejmě platí nejen o sportu.

 

Opět nelze jinak, než palestinským Arabům doporučit slova z jednoho italského filmu. „Jak říkal svatý Ambrož: Zameťte si lejna před vlastním prahem.“

.. fotbalový stadion v Beerševě, který měli možnost poznat hráči pražské Sparty. Pojmenován je na počest bývalého vojenského letce, starosty města, šéfa izraelské policie a zakladatele Muzea izraelských vzdušných sil (obr. níže)./Zdroj: Web Stadiums.at.ua. 

... pohled na část expozice Muzea izraelských vzdušných sil, které se nachází na základně Necarim u Beerševy. Vystaven je i československý stroj Avia S-199. Tyto stíhací letouny byly dodány Izraeli během jeho Války za nezávislost 1948-1949 a hrály klíčovou roli při zastavení postupu Egypťanů na Tel Aviv./Zdroj: Web Aviation Museum.

... zpátky k fotbalu. Izraelský beduín  Taleb Tawatha, od roku 2009 hráč prvoligového Maccabi Haifa, nastoupil letos (2016) do bundesligy. Podepsal smlouvu s Eintrachtem Frankfurt (nad Mohanem)./Zdroj: Web klubu Eintracht.)

... radost nezměrná. Hráči Beerševy na trávníku  stadionu St. Mary´s Stadium prožívají euforii. Před několika sekundami Maor Buzaglo (pod hráči) vstřelil gól, který, jak se po skončení zápasu ukázalo,  rozhodl o postupu Hapoelu ze skupiny. Southampton sice v závěru zápasu (90+1) vyrovnal na 1:1, ale to už nebylo týmu The Saints nic platné./Zdroj: Web Fullmatchesnadshows.com. 

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 11.12.2016 8:00 | karma článku: 16,84 | přečteno: 301x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

K odchodu R. Kielbergerové (z blogu)

Z četby článků a diskusí na blogu iDNES jsem před pár dny pochopil, že stránka autorky Radky Kielbergerové bude 23. dubna 2024 zrušena. Se vším všudy.

23.4.2024 v 23:18 | Karma: 5,15 | Přečteno: 57x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Řešení pro Íránce

Existuje vůbec? Někteří z nich jsou přesvědčeni, že ano. A také na tom řešení aktivně pracují. Samozřejmě v zahraničí.

23.4.2024 v 17:24 | Karma: 0 | Přečteno: 17x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Teror v Jeruzalémě. Zajímá to vůbec někoho?

Představte si, že stojíte na chodníku a se třemi přáteli o něčem diskutujete. Pak se přiřítí bílé osobní auto, vaše přátele nabere na kapotu, vymrští je do vzduchu a pokračuje do prudké pravotočivé zatáčky.

22.4.2024 v 13:13 | Karma: 0 | Přečteno: 22x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Proč jsem měl rád Josefa Laufera

Mám rád každého umělce, který tak či onak participoval na fenoménu známém jako Křesťanské songy Luboše Svobody, potažmo manželů Svobodových.

21.4.2024 v 18:26 | Karma: 0 | Přečteno: 31x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Sebevražedná adorace teroristů

Zilveren Camera (Stříbrná kamera) je nejprestižnější nizozemská cena pro fotožurnalisty a fotografy – dokumentaristy.

21.4.2024 v 15:20 | Karma: 0 | Přečteno: 20x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 4807
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 838x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal