Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dvoření? Flirt? Nebo už sexuální obtěžování?

Dilema od nepaměti, žhavé snad víc než kdy jindy v této době. Termín sexual harassment zná zajisté každý. A muži z něj mívají bolehlav. Proč?

 

Protože to, co je jednou interpretováno jako počátek toho nejkrásnějšího vztahu, jaký mezi mužem a ženou existuje, může být jindy startem do žaláře. Anebo přinejmenším zdrojem neočekávaných komplikací.

 

Neočekávaných, přesto očekávatelných. To uvádím jako jemné obecné varování.

 

Z prostředí národa, v mnoha směrech národa unikátního, pochází muž, který je hlavním „hrdinou“ také unikátního příběhu. To vytýkám před závorku. Není mnoho národů na světě, jejichž nejvyšší představitel skončil za mřížemi poté, co byl uznán vinným kvůli znásilnění a sexuálnímu obtěžování. Jednou z výjimek je Izrael. V roce 2011 nastoupil do vězení Moše Kacav, který byl v souvislosti se zmíněnými delikty donucen v roce 2007 opustit úřad prezidenta.

 

V těchto dnech probírají média ve Spojených státech a v Izraeli příběh na podobné téma. Nejde o prezidenta, ale o lidi z novinářské branže. I když „skoroprezident“ (rozuměj: kandidát na prezidenta) v té věci funguje také. Ovšem pouze nepřímo.

 

Na počátku bylo nedávno zveřejněné video, na němž Donald Trump hovoří „mimo mikrofon“, který ale zůstal zapnutý, o tom, jak ve vztahu k ženám „jde na věc“, řečeno slušně. Mimoto existuje svědectví několika žen, které Trumpa obvinily ze sexuálního obtěžování. Myslet si o tom můžeme, co chceme, ale taková je skutečnost.

 

Zjevně kvůli tomu spatřila světlo světa zkušenost Danielle Berrinové (obr.1). Mladé atraktivní novinářky, která pracuje pro týdeník LA Jewish Journal, kde má svůj Hollywood Jew Blog. Na něm letos 19/10 zveřejnila osobní zkušenost, kterou, jak se ukázalo později, prožila v roce 2014 (obr. 2).

 

Tehdy se měla setkat s předním izraelským novinářem a také spisovatelem, který přijel do USA propagovat svoji knihu. Šlo o pracovní setkání – o pořízení interview. Danielle v článku neuvedla jméno onoho muže, ani název knihy. Zato podrobně popsala, jak sexuální nátlak z jeho strany vypadal.

 

Z důvodu zaneprázdnění hosta se setkali v jeho hotelu kolem desáté večer. Zatím (pro nás) neznámý muž jí zpočátku kladl nepříjemné osobní otázky, ale Danielle necítila nebezpečí. Píše, že byla poučena o tom, že jste-li Židovka mladší 35 let (což ona byla – narodila se 1982), otázka na váš stav je to první, na se bude jiný Žid ptát. O překvapení tudíž nešlo. Navíc – jednalo se o ženatého muže, který  o den dříve, při veřejné prezentaci  knihy,  mluvil  láskyplně o své manželce.

 

V tom se ale zmýlila. Muž se k ní chlípně přisunul bokem, popadl ji vzadu za hlavu a přitáhl k sobě ve snaze ji políbit. Následoval návrh: „Můžeme jít do mého pokoje. Ne kvůli sexu, chci vás jen obejmout.“ (Poněkud zvláštní, není-liž pravda?)

 

Odmítla. Rozhodla se schůzku ukončit. Doprovodil ji alespoň k autu za rohem. Danielle pak napsala v článku pozoruhodnou větu: „Ta ironie byla zdrcující: jít sama v noci k autu, cítila bych se bezpečněji než s tímto doprovodem.“

 

Proč Danielle nezveřejnila jméno onoho muže? Podle jejích slov jí nejde o osobu, ale o problém. Nicméně indicie byly tak jasné, že zakrátko vyplulo na povrch, o koho jde. O prominentního novináře deníku Haaretz a spisovatele Ariho Šavita, který v roce 2013 napsal knihu My Promised Land (obr. 3). Publikace vyvolala značný zájem a Šavit se dostal na výsluní. (Dílo je k dostání i v českém překladu pod názvem Země zaslíbená.)

 

Když se vše ukázalo takříkajíc v plné nahotě, padl na Šavitův morální profil vážný stín. Novinář schůzku nepopřel a Haaretz přinesl 27/10 článek „Ari Shavit Apologizes to American Journalist: I Didn't Think I Committed Sexual Harassment“ – viz obr 4. V něm je novinář citován takto:

 

  • Špatně jsem si vyložil interakci mezi námi během rozhovoru. Domníval jsem se, že šlo o přátelskou konverzaci, která zahrnovala nějaké to flirtování. … Ani na okamžik jsem si nemyslel, že by to mohlo znamenat sexual harassment. Avšak co jsem já vnímal jako flirt, Berrinová vnímala jako nepatřičné, dokonce obtěžující chování z mé strany. Za to se jí z celého srdce omlouvám.

 

Danielle zareagovala na webu Jewish Journal 28/10 tak, že nenechala nikoho na pochybách, co si o slovech Šavita myslí. Výraz omluva dala do uvozovek (obr. 5). V článku uvádí:

 

  • Jediná věc, kterou jsem po něm chtěla, byl rozhovor o jeho knize. … Nešlo o žádné flirtování; byl to útok na moji důstojnost a profesionalitu, což mě vylekalo a rozrušilo. .. . Jsem ráda, že přiznal alespoň to, že se setkání konalo. Jako oddaná Židovka jsem otevřena k možnosti odpuštění a nápravy. Ari Šavit se ale musí omluvit za to, co se skutečně stalo; za to, že se dopustil sexuálního obtěžování se neomluvil.

 

V článku zveřejněném 28/10 izraelským portálem JerusalemOnLine Danielle znovu vysvětlila, proč případ uveřejnila, byť se zpožděním. Také pod vlivem toho, co uvedl na oné neblahé nahrávce Donald Trump chtěla upozornit na skutečnost, že ženy by se neměly bát mluvit o svých zkušenostech, pakliže je postihlo toto neomluvitelné chování. Je přesvědčena, že příliš mnoho žen žije se sexuálním obtěžování a násilím jako součástí svého pracovního prostředí.

 

Přesto všechno tu máme dilema dvou verzí. Tu, kterou předložila veřejnosti Danielle a tu, kterou na její výpověď zareagoval Ari Šavit. Poněkud to připomíná nedávnou polemiku u nás – mezi tvrzením Hradu a tvrzením manželů Bradyových a ministra Hermana ohledně (ne)udělení vyznamenání. Které verzi v kauze flirt vs obtěžování věřit? Té od americké novinářky, nebo vysvětlení  izraelského žurnalisty, když se musíme obejít beze svědků?

 

Kde je pravda?

 

P.S.: K zamyšlení a pouze pro muže. Není to tak, že máme podvědomě tendenci věřit v tomto příběhu Daniellině verzi, protože se známe a nejsme si jisti, že bychom se tváří tvář té atraktivní mladé dámě nepokoušeli chovat podobně jako Ari? Tedy flirtovat až tam, kam nám to bude povoleno?

... obr. 1/Danielle Berrinová. (Web Jewish Journal)

... nadpis článku, v němž Danielle zveřejnila 19/10 svůj příběh. (Web Jewish Journal)

... obr. 3/Ari Šavit a jeho kniha  Moje Zaslíbená země - Triumf a tragédie Izraele. (Web PBS)

... obr. 4/Nadpis článku v Haaretzu z 27/10, v němž se Šavit americké žurnalistce omlouvá.

... obr. 5/Nadpis článku, v němž Danielle reaguje na Šavitovu "omluvu". (Jewish Journal)

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 30.10.2016 8:00 | karma článku: 17,35 | přečteno: 894x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

K dění v kampusech amerických univerzit

V reakci na antisemitské a protiizraelské nepokoje na amerických vysokých školách se v jedné internetové diskusi objevila otázka: „ Kde se ta rostoucí nenávist k Židům skoro po celém světě bere?“

26.4.2024 v 16:51 | Karma: 0 | Přečteno: 18x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

K demisi ministryně Langšádlové

Prý nebyla příliš vidět. A to je hodnoceno mnohými veskrze negativně. Taková paní Columbová, říkají. Je to ale fér?

25.4.2024 v 22:38 | Karma: 0 | Přečteno: 18x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Drží OSN nad Hamasem ochrannou ruku?

Přesněji: drží ji nad teroristickými vládci Pásma Gazy sám generální tajemník Guterres? Dělá všechno proto, abychom si mysleli, že ano.

24.4.2024 v 22:39 | Karma: 0 | Přečteno: 17x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

K odchodu R. Kielbergerové (z blogu)

Z četby článků a diskusí na blogu iDNES jsem před pár dny pochopil, že stránka autorky Radky Kielbergerové bude 23. dubna 2024 zrušena. Se vším všudy.

23.4.2024 v 23:18 | Karma: 6,63 | Přečteno: 140x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Řešení pro Íránce

Existuje vůbec? Někteří z nich jsou přesvědčeni, že ano. A také na tom řešení aktivně pracují. Samozřejmě v zahraničí.

23.4.2024 v 17:24 | Karma: 0 | Přečteno: 20x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 4810
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 838x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal