Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Buzerace mozku

Letošní Světový den spánku („slaví“ se pohyblivě) připadl na pátek 18/3. Hodně se v jeho průběhu hovořilo o zdravém spánku.  

Jedna česká televize (hádejte která) vysílala svoji ranní relaci dokonce z postele, moderátoři měli pyžama či župany, také hosté při rozhovorech uléhali na lůžko. Od jednoho z nich jsme se dozvěděli, že zdravý spánek by měl trvat sedm až osm hodin.

 

Samozřejmě v noci. To zdůrazňuji proto, že současná společnost, tak jak funguje, neumožňuje každému spát právě v noci. Tito lidé v noci bdí, aby ostatní mohli žít co nejkomfortněji.

 

Co tím myslím?

 

Považujeme za samozřejmé, že si večer rozsvítíme světlo, jdeme se vysprchovat teplou vodou, vlastně považujeme za normální, že vůbec teče voda, funguje lednice, v zimě topení. Stejně tak samozřejmě si večer pustíme televizi, PC – a tak dále. Všechno to funguje, a když občas výjimečně ne, jsme roztrpčeni.

 

A teď si představme něco, co je sice technicky nemožné, ale pro ilustraci připušťme, že by to tak bylo. Zkrátka a dobře, kdyby nastala situace, že by ti, kdo v noci zajišťují všechny výše zmíněné služby, a také celou řadu dalších (záchranářské, dopravní atp.), také chtěli využít svého přirozeného práva na sytý noční spánek - a tudíž všechny tyto služby by úderem desáte hodiny večerní skončily (obvyklý konec odpoledních směn).

 

Co by to znamenalo? Naše společnost by přestala fungovat. Zkolabovala by.

 

Pro případné diskusní ruzumbrady: samozřejmě vím, že něco takového je v mnoha směrech z technického hlediska nemožné - odstavování a najíždění dejme tomu elektráren a tepláren je záležitostí dlouhých hodin a je nemožné každý den celou soustavu „na noc“ odstavit a ráno začít uvádět do provozu.

 

Tato skutečnost mi ovšem hraje do noty. Vysvětlím v čem.

 

Současná společnost se bez relativně malého procenta pracující populace, která je zaměstnána ve směnovém provozu, prostě neobejde. Argument typu, že když má někdo s prací v noci problém, tak nechť přejde na ranní nebo na ranní a odpolední směny, je samozřejmě nesmyslný. Odejde-li z jednoho směnového posty pan Smutný, bude muset být nahrazen panem Veselým. Prostě proto, že bez směnařů fungovat nelze.

 

Proč o tom všem v souvislosti s Dnem spánku hovořím, je zřejmý. Pokud současná společnost, a teď mluvím o společnosti české, někomu něco dluží, pak jsou to lidé pracující v nepřetržitém či podobném typu provozu – zjednodušeně ti, kdo pracují v noci, ať už v jakémkoli cyklu. „Výživné“ jsou v tomto smyslu „dvanáctky“ (18:00-06:00, případně 19:00-07:00). Kdo z „raňáků“ si myslí, že to není tak hrozné, tomu doporučuji jednoduchý test:

 

  • zajistěte si doma dostatek jídla a pití;
  • usedněte v 18,00 hodin k televizi, případně k videopřehrávači (domácímu kinu, knize, e-knize apod.);
  • zkuste do šesti hodin druhého dne nespat (s výjimkou dvou přestávek na jídlo a oddech, dejme tomu v délce 2x 40 minut – ale pozor: to máte jako bonus, protože v řadě firem není lidem umožněno během těchto přestávek spát);
  • myslím, že ráno v šest toho budete mít „plné kecky“ - a opět pozor: pamatujte na to, že do postele se nedostaneme hned v 06:01, nýbrž až po návratu domů (záleží na vzdálenosti mezi firmou a domovem a také na druhu dopravy);
  • tím vaše trable jako směnaře nekončí, protože se nacházíte v té části dne, v níž společnost negarantuje institut „denního klidu“ (na rozdíl od povinnosti respektovat tzv. noční klid), z čehož plyne, že vás může kdokoli kdykoli vzbudit: v lepším případě pouze pošťák, který jde k sousedům, ale ti nejsou doma, tak zazvoní u vás, případně chlap odnaproti, který přijede autem pod okno vaší ložnice a dá manželce vědět, že už může seběhnout ven - tím, že hlasitě zatroubí. No a když bydlíte v „budovatelském“ činžáku, kde pět partají po sobě předělává jádro, máte jistotu, že se po noční nevyspíte v časovém horizontu několika týdnů. To je samozřejmě ta nejhorší varianta.

 

Z výše uvedeného vyplývá, že směnaři pracující v noci se zdravě nevyspí nikdy. A jak se jim za tuto oběť společnost odvděčí? Almužnou v podobě příplatků za noční směny (porovnejte příplatky u nás a v Německu). 

 

Čili: lidem pracujícím v noci hodnotný spánek nezaručíme, přesto ale chceme, aby v době mezi 22. a 6. hodinou pracovali jako my ve dne – zodpovědně, svědomitě, profesionálně, bezpečně. Je to fér?

 

Když si ve dvě hodiny v noci pustí někdo naplno CD se svojí oblíbenou techno kapelou a vzbudí celý panelák, je to zákonným způsobem (za pomoci státní moci - policie) řešitelné. Když někdo totéž udělá v deset dopoledne a vzbudí všechny lidi kolem, co jsou po noční, nelze s tím dělat v podstatě nic.

 

Protože lidé, kteří dlouhodobě v noci nespí (kvůli práci, nikoli proto, že vymetají flámy), jsou  zdravotně biti (potvrdí to snad každý odborník na zdravý spánek), mělo by jim to být alespoň nějak vykompenzováno. Společnost by měla ocenit to, že tyto lidi potřebuje. Například tím, že jim práci v noci řádně zaplatí. A těm, kdo takto pracují léta, ba desetiletí, by měla (dle let odpracovaných na nočních směnách) přiměřeně zkrátit věk odchodu do důchodu. Vím, je to proti současnému trendu, ale jsem si z logiky věci jist, že dlouhodobí směnaři nepatří do skupiny, která si penzi užije nejdéle. (Existuje vůbec nějaká relevantní statistika na toto téma?)

 

Mám za to, že nestačí o spánku jen učeně a zajímavě mluvit jeden den v roce. Měli bychom také něco udělat pro ty, kdo pro nás (náš životní standard, kam patří třeba i to, že když máme v noci akutní zdravotní problém, nenechá se to “na ráno“, protože i zdravotníci a řidiči sanitek mají přece právo se v noci vyspat) přinášejí určitou oběť.

 

Jak mi kdysi dávno, před asi třiceti lety, řekla jedna dívka pracující na směnách:  Noční, to je buzerace mozku.

 

Závěrem pro zájemce text článku „Práce na střídavé směny poškozuje mozek“, kterou 8. prosince 2014 otiskly Novinky.cz:

 

Práce na střídavé směny může způsobit dlouhodobé poškození klíčových funkcí mozku – paměti a poznávacích schopností. Platí to pro lidi, kteří nepravidelně střídají ranní, odpolední a noční směny. Podle listu The Independent to uvádí studie v časopise Occupational and Environmental Medicine, která se opírá o vyšetření asi tří tisíc obyvatel Francie, jejichž duševní schopnosti byly zkoumány v letech 1996, 2001 a 2006. Lidé, kteří pracovali na střídavé směny, vykazovali horší paměť než lidé s pravidelnou pracovní dobou. Navíc silně zaostávali v testech na rychlost poznávání. „Směnaři“ tak podle vědců z univerzit ve francouzském Toulouse a britském Swansea vykazovali duševní úpadek odpovídající více než šesti letům přirozeného, s věkem spjatého poklesu mozkových schopností. Ukončení práce na směny vedlo k určité obnově schopností, ale až po pěti letech. Není přesně známo, čím je to způsobeno. Jednou z možností je, že práce na směny narušuje „hodiny“ v těle, a to podobným způsobem jako tzv. pásmová nemoc, při rychlém přesunu o několik časových pásem.

 

Jak patrno, směnařství, myšleno práce v noci, je problém, o kterém by měla společnost vést vážnou debatu. Už včera bylo pozdě.

 

Autor: Lubomír Stejskal | sobota 19.3.2016 8:00 | karma článku: 17,64 | přečteno: 354x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

K dění v kampusech amerických univerzit

V reakci na antisemitské a protiizraelské nepokoje na amerických vysokých školách se v jedné internetové diskusi objevila otázka: „ Kde se ta rostoucí nenávist k Židům skoro po celém světě bere?“

26.4.2024 v 16:51 | Karma: 0 | Přečteno: 10x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

K demisi ministryně Langšádlové

Prý nebyla příliš vidět. A to je hodnoceno mnohými veskrze negativně. Taková paní Columbová, říkají. Je to ale fér?

25.4.2024 v 22:38 | Karma: 0 | Přečteno: 14x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Drží OSN nad Hamasem ochrannou ruku?

Přesněji: drží ji nad teroristickými vládci Pásma Gazy sám generální tajemník Guterres? Dělá všechno proto, abychom si mysleli, že ano.

24.4.2024 v 22:39 | Karma: 0 | Přečteno: 13x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

K odchodu R. Kielbergerové (z blogu)

Z četby článků a diskusí na blogu iDNES jsem před pár dny pochopil, že stránka autorky Radky Kielbergerové bude 23. dubna 2024 zrušena. Se vším všudy.

23.4.2024 v 23:18 | Karma: 6,52 | Přečteno: 128x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Řešení pro Íránce

Existuje vůbec? Někteří z nich jsou přesvědčeni, že ano. A také na tom řešení aktivně pracují. Samozřejmě v zahraničí.

23.4.2024 v 17:24 | Karma: 0 | Přečteno: 19x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 4810
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 838x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal