Iracionalita fanatiků aneb Nejen kráska v nesnázích

24. 01. 2016 12:00:00
Co ví průměrný Čech o Tunisku? Že je to turistická destinace, před časem stižená krvavými teroristickými útoky – a že v té zemi začalo Arabské jaro.

Hodně lidí si plete Tunisko (stát) s Tunisem (hlavní město), téměř každý ví, že součástí té země je ostrov Džerba a kdybyste se zeptali deseti lidí na ulici, jak se jmenuje tamní ministr zahraničí, troufnu si tvrdit, že ve stylu pořadu Nikdo není dokonalý by bylo skóre 10 (neví) ku nule (ví). Zde jsou ovšem všichni Češi omluveni, neboť špatný údaj je i na webu českého MZV. (Alespoň tomu tak bylo v době přípravy tohoto článku, v neděli 24/1 před polednem). Důkaz uvádím na obr. 1.

Na pravou míru tedy uveďme, že ministrem zahraničí Tuniské republiky není Taïeb Baccouche, ale Khemaies Jhinaoui, byť ten je ve funkci teprve krátce, od 12. ledna 2016. A právě s jeho jmenováním je spojena první iracionalita fanatiků, s níž chci čtenáře seznámit.

Jhinaoui je tuniský diplomat a jako takový byl navržen minulý týden na post ministra zahraničí; nahradit měl právě Baccoucheho. Během parlamentní debaty se ovšem dostal do nesnází a ačkoli byl nakonec zákonodárci schválen, obdržel, jak píše americký francouzskojazyčný konzervativní server Dreuz.info, nejméně nominací (v porovnání s jinými ministry): ze 186 přítomných poslanců bylo 134 pro, 29 proti a 23 se zdrželo hlasování.

Co proti němu opozice vlastně má ? Vytáhla starý "hřích", který účelově upravila k obrazu svému – a obvinila Jhinaouiho, že je stoupencem normalizace vztahů s Izraelem, což je pro některé Araby hřích téměř smrtelný. Svoji konstrukci založila na následujícím. V době politického tání mezi Izraelem a reprezentací palestinských Arabů (PLO) v polovině 90. let minulého století byla z iniciativy šéfa PLO Jásira Arafata a po dohodě s tehdejším tuniským prezidentem Ben Alim (a samozřejmě po ujednání s Izraelem) zřízena v Tel Avivu tuniská zájmová kancelář (a recipročně izraelská v Tunisku) – nejnižší forma styků mezi státy. Tehdy se situace jevila tak, že by Tunisko mohlo hrát výraznější roli v procesu mírového narovnání mezi Izraelem a Palestinskoarabskou autonomií. Kancelář v Tel Avivu měla také pozitivní vliv na turistický ruch (spíše ve směru cest Izraelců do Tuniska než naopak).

A nyní to podstatné: šéfem tuniské zájmové mise v Tel Avivu byl jmenován Khemaies Jhinaoui, což mu někteří protiizraelští fanatici v parlamentu nemohou odpustit, neboť v tom spatřují první kroky k normalizaci vztahů se "sionistickým státem" a Jhinaouiho vnímají jako protagonistu téhož (obr. 2).

Pomineme-li to nejzákladnější, že totiž normalizace vztahů mezi dvěma státy, pakliže jeden z nich není režimem hitlerovského či podobného typu, je v mezinárodní politice vnímána jako jev veskrze pozitivní, pak se musíme upřímně podivit nad mírou iracionality některých Arabů a s lítostí konstatovat, že "s takovýmto materiálem" je nastolení trvalého arabsko-izraelského míru předem odsouzeno k neúspěchu. Kritizovat diplomata za pouhý fakt, že před dvaceti lety (zájmové kanceláře obou zemí, tj. Izraele v Tunisku a naopak, byly otevřeny v roce 1996) sloužil z pověření státu na té či oné misi je něco, co se zdravý rozum běžných lidí na Západě vskutku vzpírá pochopit.

Tato kauza je ale užitečná v tom, že víme, jak také může vypadat arabské uvažování. Dokonce ještě děsivěji, jak budu ilustrovat vzápětí. Naštěstí jsou mezi arabskými politiky také lidé uvažující racionálněji než protiizraelští fanatici v té či oné arabské sněmovně, a tak nominace Khemaiese Jhinaouiho na post šéfa resortu zahraničních věcí Tuniska byla schválena (a web Černínského paláce si může po víkendu opravit zastaralý údaj).

Pro úplnost dodejme, že v období hysterie kolem druhé intifády byly obě zájmové mise z iniciativy Tuniska v roce 2000 zrušeny. Nad tímto aktem vyjádřilo tehdy izraelské ministerstvo zahraničí politování, jak je patrné z obr. 3.

KRÁSKA V NESNÁZÍCH

Ještě absurdnější je kauza Amel Karboulové. Když se v lednu 2014 formoval tuniský premiér Mehdi Jomaa svůj kabinet, složený mimochodem pouze z nezávislých osobností, do funkce ministryně turistiky si vybral tehdy čtyřicetiletou Amel Karboulovou, moderní Tunisanku, která vystudovala Karlsruher Institut für Technologie ve Spolkové republice.

Také proti ní se zvedla v tuniské sněmovně vlna odporu – tentokrát kvůli tomu, že "navštívila Izrael". To je formálně vzato pravda (a co je na tom, vnucuje se odezva normálně uvažujících lidí), ve skutečnosti to ovšem tak horké nebylo. Karboulová se v roce 2006 měla zúčastnit jednoho programu OSN zaměřeného na palestinskoarabskou mládež a z čistě technických důvodů musela přiletět na izraelské Ben Gurionovo letiště. Sama říká, že "jako Arabka a muslimka byla několik hodin vyslýchána izraelskou bezpečností a opustila zemi, aniž by vyšla z letiště".

Nakonec byla sice parlamentem jako ministryně schválena (149 poslanců pro, 20 proti, 24 se zdrželo), nicméně následně se přesto rozhodla podat do rukou premiéra demisi – s tím, ať on sám rozhodne o jejím osudu. Technokrat Mehdi Jamaa ovšem její rezignaci nepřijal a Karboulová pak sloužila po celé období fungování jeho vlády, tj. do února 2015. Dodejme, že tím její nesnáze s fanatiky neskončily. V dubnu 2014 ji parlament vyzval, aby vysvětlila, proč povoluje Izraelcům vstup do země. Karboulová reagovala vyjádřením :

  • Tunisko doufá, že bude moci během poutního svátku Ghriba (židovská náboženská pouť konaná na Džerbě u příležitosti svátku Lag Ba Omer - LS) přivítat tisíce izraelských turistů. To by posílilo obraz Tuniska v zahraničí coby tolerantní země, která je otevřená všem náboženstvím.

Pro normálně uvažující lidi názor rozumný, pro fanatiky nepřijatelný. A o tom to celé v principu je.

... obr. 1/Web českého ministerstva zahraničí. Šipka ukazuje na jméno tuniského ministra zahraničí, který ovšem nebyl 24/1 už bezmála dva týdny ve funkci.

... obr. 2/Web Dreuz. info. Referuje o kontroverzi kolem Jhinaouiho působení v tuniské zájmové sekci v Tel Avivu. Šipka ukazuje na pasáž hovořící o tom, že jmenování diplomata do čela této mise považuje opozice za zárodek normalizace vztahů mezi oběma státy.

... obr. 3/Izraelské ministerstvo zahraničí na svém webu vyjádřilo 22. 10. 2000 politování nad rozhodnutím tuniské vlády zrušit zájmové sekce obou zemí.

... obr. 4/Amel Karboulová/Zdroj: Change-leadership.net.

... obr. 5/Tunisko-Džerba: místo rozmanitých kultur./Foto: Autor blogu.

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 24.1.2016 12:00 | karma článku: 18.68 | přečteno: 604x

Další články blogera

Lubomír Stejskal

Patří do porodnice automatické pušky, granáty, výbušniny a minomety?

Nesmyslná otázka, ovšem pokud hovoříme o porodnicích v českých zemích. Je ale na místě, jde-li o porodnici v Pásmu Gazy.

26.3.2024 v 13:27 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 14 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Premiéra: Poprvé v Praze trolejbusem

Od mládí, pravidelně od svých patnácti let, používám veřejnou dopravu. Vypěstoval jsem si k ní kladný vztah a rád se seznamuji s novinkami.

25.3.2024 v 21:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Poděkování panu Refaelu Chvátalovi

Lhal bych kdybych tvrdil, že mě nenapadlo něco podobného. Že když už dochází k tak významné změně („zbrusu nové blogy“), mohlo by ze strany administrace dojít k projevu dobré vůle a aktu milosrdenství.

25.3.2024 v 20:36 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 26 | Diskuse

Lubomír Stejskal

K teroristickému útoku v Krasnogorsku

Především: Krvavý teror, který spáchal Islámský stát v pátek 22. března v Krasnogorsku je zapotřebí jednoznačně a co nejostřeji odsoudit.

24.3.2024 v 21:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 19 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 21.97 | Přečteno: 369 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.11 | Přečteno: 509 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 466 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2305 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 651 | Diskuse
Počet článků 4766 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 845

Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal  

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...